Wouter Hubers (71)
Isarchitect en actief voor Stichting Gasalarm2
Missie tegen tijdelijke aardgasopslag in het Noord-Hollandse Bergen.
Grondverzet
Ze worden vaak weggezet als NIMBY's, verontruste burgers die ageren tegen ondergrondse activiteiten in hun omgeving. Hun verhalen hebben pijnlijke overeenkomsten: grote (soms internationale) bedrijven strijken de winst op ten koste van de Nederlandse burger, de overheid lapt veiligheidsnormen en natuurbeschermingsregels aan zijn laars en richt zich vooral op fossiele brandstoffen in plaats van duurzame energie. Deze keer in De Activist: drie mensen die zich druk maken om wat er ónder hun achtertuin gebeurt.
Egbert Brons
“Het signaal moet zijn: geen fossiele brandstoffen meer”
Hoe betrokken geraakt?
“De kranten hier in Noord-Nederland schreven steeds lovender over de ondergrondse CO2-opslag. Ze waren te eenzijdig, vond ik, dus ben ik aanvullende informatie gaan verspreiden. Om als betrouwbare gesprekspartner te worden erkend is Stichting Co2ntramine opgericht. Er zijn mensen met kennis van zaken en brede contacten aan verbonden. Steeds zochten we samenwerking met betrokken organisaties en lokale werkgroepen. Na vijf maanden extreem hard werken was het CO2-plan van de baan.”
Drijfveer?
“CO2-opslag is gewoon een heel slecht idee. Niet alleen vanwege de milieu- en gezondheidsrisico’s, opslag lost het probleem ook niet op. Noord-Nederland kan voor vier kolencentrales CO2 opslaan, terwijl er wereldwijd ontzettend veel bijkomen. Het signaal moet zijn: geen fossiele brandstoffen meer. Bovendien kost opslag heel veel geld en energie. De grote industriële bedrijven verdienen eraan en veel van dat geld komt van de Nederlandse belastingbetaler. Daarnaast heeft men geen inzicht in hoe de diepe ondergrond zich gedraagt. Neem bijvoorbeeld de aardbevingen hier in het Noorden – zo’n honderd per jaar. Nog niet zo lang geleden ontkende de NAM dat gaswinning die kon veroorzaken. Inmiddels weten we beter. Exacte voorspellingen zijn nog steeds niet mogelijk. Geen enkele deskundige kan garanderen dat ondergrondse CO2-opslag veilig is.”
Toekomstverwachting?
“Ik zou willen dat we het in Nederland eens zouden hebben over hoe we met onze energiebehoefte om moeten gaan. Helaas is CO2-opslag niet zomaar van de baan. VVD was al voor, PvdA lange tijd ook. Sinds de verkiezingen gooien de belanghebbenden in de noordelijke kranten weer balletjes op. Gelukkig bestaat Co2ntramine nog.”
Geef een reactie