Ik neem u even mee naar mijn achtertuin, rond een uur of elf ’s avonds, op zo’n zeldzaam perfecte zwoele nazomeravond begin september. Het is werkelijk doodstil,geen blaadje beweegt, afgezien van wat zacht geritsel van iets kleindierlijks onder een struik. De hemel is kraakhelder met veel twinkelende sterren. En geloof het of niet… er schiet werkelijk een vallende ster voorbij. Puur natuur.
Het deed met terugdenken aan een recente zaak over het dagelijkse gebruik van een skybeamer: een sterk gebundelde lichtstraal die heen en weer zwaait langs het firmament en zo de aandacht vestigt op de aanwezigheid van de dorpsdiscotheek. De plaatselijke sterrenwachtvereniging had daar veel last van. Ook deed hetme denken aan de uitstraling van groeilicht uit kassencomplexen, waardoor een oranje gloed de hemel kleurt en de aangrenzende aanwezige flora en fauna verstoort.
Wet milieubeheer
Het beperken en voorkomen van dergelijke lichthinder afkomstig van bedrijven is nu vooral geregeld in de Wet milieubeheer. Maar dat was niet altijd zo. Dat is pas gebeurd vanaf eind jaren negentig. Door acties van maatschappelijke organisaties, lobbywerk, inschakeling van de rechter en het beschikbaar komen van onderzoek,plannen van aanpak en gerichte investeringssubsidies voor bedrijven is er wat tegen de lichthinder gedaan.
Activiteitenbesluit
Is lichthinder nu verleden tijd? Dat niet. Het houdt de gemoederen nog steeds bezig, getuige de sterrenwacht die een beroep op mij deed. De sterrenwachters werden overigens om specifieke redenen niet-ontvankelijk verklaard. Maar wie als particulier lichthinder ervaart door de rechtstreekse instraling van licht in de woning, kan de gemeente wijzen op de mogelijke overtreding van artikel 2.1, tweede lid, sub h., Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) en een brief schrijven om te vragen handhavend op te treden.
Wilt u iets tegen gebiedsbrede lichtvervuiling ondernemen, dan kunt u ook op het gemeentebestuur af stappen. Die heeft namelijk op grond van artikel 2.1, tweede lid, sub q., Activiteitenbesluit de bevoegdheid om gebieden aan te wijzen waarbinnen de duisternis en het donkere landschap wordt beschermd.
Meer weten? www.laathetdonkerdonker.nl en www.platformlichthinder.nl
Geef een reactie