Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Consument > 7x eiwitten

7x eiwitten

Merel van Goor den Held | 12 augustus 2019 | 5 Reacties

Onmisbaar op je bord: eiwitten. Daar hoef je natuurlijk geen vlees voor te eten. De essentiële aminozuren die je lijf nodig heeft, zitten ook in eieren, peulvruchten, noten, schimmels, zeewier en zuivel. Maar daarnaast zitten in dierlijke producten ook nog wat cruciale vitaminen. Is de meest duurzame eiwitleverancier dan ook de beste vleesvervanger? Down to Earth ging op zoek en kwam tot de conclusie: de ene boon – of kaas, of vegaburger – is de andere niet. De manier waarop dieren gehouden en groenten geteeld worden, maakt nogal wat uit.

Ei

Heb je een kip in je achtertuin, dan kan een eitje eten niet zoveel kwaad. Koop je ze, dan kan het een heel ander verhaal zijn.

Voordelen: Op heel veel manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld gebakken, of rauw als antikatermiddel. Als een van de weinige producten in dit rijtje meestal plasticvrij verpakt.

Nadelen: Achter die lekkere eitjes kan veel dierenleed schuilgaan. Denk maar eens aan de 40 miljoen eendagshaantjes die per jaar vergast worden.

Eiwitkwaliteit: De kwaliteit van eiwit kun je uitdrukken in een getal. Het eiwit van een kippenei is de referentie: 1.

Impact: Sterk afhankelijk van de manier waarop de kippen gehouden worden.

CO2: Van neutraal (Kipster-eieren) tot gemiddeld 4,4 kilo CO2eq per kilo biologische eieren (CE Delft, 2011). De uitstoot van een kilo legbatterij-eieren is, als je de impact van het voer meerekent, vergelijkbaar met die van biologische eieren.

Peulvruchten

Van tofu tot falafel, van linzenburgers tot lupineworstjes: van peulvruchten kan het allemaal.

Voordelen: Peulvruchten zijn niet alleen rijk aan eiwit, maar ook aan vitamine B1 en ijzer. Veel variatie in smaak, structuur en bereidingswijze. Nuttig voor vruchtwisseling op de akkers.

Nadelen: Ze bevatten geen vitamine B12, dus kunnen dierlijke producten niet helemaal vervangen. Veroorzaken winderigheid bij sommigen.

Eiwitkwaliteit: Peulvruchten hebben gemiddeld een eiwitkwaliteit van ongeveer 0,55. Soja springt er met een eiwitkwaliteit van 0,91 met kop en schouders bovenuit (Voedingscentrum).

Impact: De impact van de productie van peulvruchten is tien keer lager dan de impact van eenzelfde portie rundvlees. Kies voor biologisch gecertificeerde tofu: de milieu-impact van niet-gecertificeerde soja is veel groter. Denk aan boskap, achteruitgang van biodiversiteit en natuurwaarde.

CO2: 1 kilo CO2eq per kilo gedroogde peulvruchten, 2,3 kilo CO2eq per kilo bruine bonen uit blik en 5,8 kilo CO2eq per kilo tofu (Blonk, 2019).

Kaas

Jammer: een beetje kaasburger heeft net zoveel milieu-impact als rundvlees. Ook andere vegaburgers bevatten soms wel 60 procent zuivel.

Voordelen: Smaak en structuur. Soms is kaas gewoon zo lekker.

Nadelen: Zuivelproductie heeft een grote milieu-impact. Dierlijk product.

Eiwitkwaliteit: 0,93

Impact: Van alle zuivel is vooral kaas de boosdoener. Voor een kilo kaas heb je zo’n 10 liter melk nodig, en melk kost weer water, land en veevoer. Je kunt ook sojamelk drinken bijvoorbeeld, dat scheelt de helft van de uitstoot.

CO2: 22,1 kg CO2eq per kilo kaasburger (Voedingscentrum).

Zeewier en algen

Wist je dat wieren en algen ook eiwitten bevatten? Behoorlijk veel zelfs. Zet het vanaf nu elke week op je boodschappenlijstje!

Voordelen: Zeewier is een echte smaakmaker. In soep en salade, om sushi of geroosterd, als snack, wij weten er wel raad mee. Rijk aan koolhydraten en vezels. Nori en bruinwieren bevatten meer ijzer dan vlees.

Nadelen: Wieren nemen alles op wat in het water zit en kunnen daardoor vervuild zijn. Kies daarom altijd voor biologisch, ASC- of MSC-gecertificeerde wieren.

Eiwitkwaliteit: De eiwitkwaliteit is vergelijkbaar met bonen: 0,55 (Voedingscentrum).

 

Impact: Zeewier heeft een relatief kleine impact, omdat er nauwelijks grond, zoet water of fossiele brandstof voor nodig is.

CO2: 0,8 kilo CO2eq per kilo spirulina.

Noten

Altijd lekker: noten. Ze worden vooral als tussendoortje gegeten, maar zijn ook lekker door een salade of roerbakschotel.

Voordelen: Plantaardig. Voegen een lekkere bite toe.

Nadelen: Noten zijn best prijzig.

Eiwitkwaliteit: 0,88

Impact: In de notenteelt wordt veel water gebruikt, vooral voor irrigatie tijdens de teelt. Per kilo noten is gemiddeld 5400 liter water nodig. Kastanjes, pinda en walnoten springen er gunstig uit.

CO2: Een mix van walnoot, hazelnoot, amandel en cashewnoot heeft een CO2eq-uitstoot van 1,4 tot 4,25 kilo per kilo (Voedingscentrum, Blonk 2019).

Insecten

Het is omdat ze in dit lijstje thuishoren, maar de meeste mensen worden niet echt warm van meelwormen, sprinkhanen en krekels op hun bord. Gelukkig kun je ze ook verwerkt eten, in pindakaas en chocola bijvoorbeeld.

Voordelen: Mits het energiegebruik van de kweek niet te hoog is, kan dit een milieuvriendelijke optie zijn.

Nadelen: Sommige mensen gruwelen ervan.

Eiwitkwaliteit: 0,96, mits ze geen hard uitwendig skelet hebben waardoor ze moeilijk te verteren zijn.

Impact: Insecten hebben een lagere milieu-impact dan vlees. Er is minder water en minder voer nodig. In industriële kweek wordt soms veel energie gebruikt, waardoor de uitstoot wel op kan lopen.

CO2: 1,6 tot 12 kilo CO2eq per kilo krekels (Voedingscentrum).

Rood vlees

Hij mag niet ontbreken in dit lijstje: vlees. Nog steeds voor veel mensen dagelijkse kost. Met alle gevolgen van dien.

Voordelen: De smaak en structuur, aldus vleesliefhebbers.

Nadelen: De nadelen zijn bekend: dierenleed, grote klimaatimpact, boskap, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Eiwitkwaliteit: 0,92

Impact: Rood vlees heeft een grote impact op het milieu. Komt het uit het buitenland, dan is de milieubelasting extra zwaar.

CO2: Nederlands gangbaar rundvlees: 24,8 kilo CO2eq per kilo product. Braziliaans rundvlees: 87,11 kilo CO2eq per kilo product (Voedingscentrum).

De grote gemene deler is helder: dierlijk is foute boel (alles boven de 20 kilo CO2eq), plantaardig véél beter (alles onder de 6 kilo CO2eq). De twee uitzonderingen zijn insecten en – hoi hoi! – het ei zelf. Conclusie: zeewier is de bom en stadskippen zijn de toekomst. Hebben we meteen een goeie bestemming voor al ons groenafval en etensrestjes (en houden we er heel soms een verantwoord kipkluifje aan over).

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Consument Tags: voedsel, vlees, Eiwitten, Voeding Verschenen in: — Down to Earth 53 juni 2019

Merel van Goor den Held

Merel van Goor den Held

  • Alle artikelen van Merel van Goor den Held op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Theo zegt

    12 augustus 2019 om 10:45

    Verleden week een stukje gelezen over het “beschermen” van soja-bonen (planten)
    Als dat waar is, dan zou je nooit meer een soja-product gebruiken.
    Wij in Nederland maken ons druk om het gif van Bayer, maar bij de Amerikanen maken ze zich helemaal niet druk om dit gif.
    Hoe kan dit??
    Met vriendelijke groet.

    Beantwoorden
  2. Frank van der Weerd zegt

    22 augustus 2019 om 21:46

    Hoi Merel, leuk artikel.

    Ook eendenkroos wordt steeds verder ontwikkeld als nieuwe bron van proteïnen. Het schijnt dat eendenkroos bij optimale kweek ook een gunstige samenstelling van aminozuren heeft. Wellicht leuk om te onderzoeken.

    Beantwoorden
  3. Else V. zegt

    23 augustus 2019 om 09:24

    Kippen in je achtertuin is geen oplossing, kippen horen niet in een stadstuin. Toen mijn zoon jong was hadden we wel eens een kip, die zorgde voor veel geluidsoverlast, en het rook ook niet lekker.

    Beantwoorden
  4. Miranda zegt

    23 augustus 2019 om 10:08

    Ik lees over de eiwitkwaliteit van bonen en zeewier, dat die lager is dan dat van kippen-ei. Maar ik lees niks over granen, en dat een combinatie van granen en peulvruchten in één maaltijd de eiwitkwaliteit naar 1 brengt. En ik mis: hoeveel eiwit heb je nodig per dag! Er wordt teveel eiwit gegeten, wat naast de impact op het milieu ook een problemen voor de lever en de nieren veroorzaakt.

    Beantwoorden
  5. Barbara F zegt

    24 augustus 2019 om 09:53

    Interessant en overzichtelijk artikel Merel, dank!!
    Hoe zit het eigenlijk met kweekvlees – laboratorium vlees, gekweekt op basis van stamcellen? Eerst hoorden we hoopvolle verhalen. Later toch ook negatieve … over de milieu impact. Hoe zoet dat plaatje er uit?
    Warme groet!!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: gevulde aubergines

Het woord ‘vleesvervanger’ gaat uit van vlees als norm. Terwijl er bij Michiel meestal een behoorlijk lekkere en voedzame maaltijd op tafel staat waar geen vlees aan te pas komt. Zoals deze gevulde aubergines.
Bijlo

Bijlo belt met… De Boer

Elke editie schrijft Vincent Bijlo een column. Deze keer belt Bijlo met De Boer die als protest de snelweg blokkeerde en het maar niets vindt dat er minder vlees gegeten wordt.
Consument

De duurzame dood

Van cremeren tot composteren en natuurbegraafplaatsen, Down to Earth onderzoekt vijf meer of minder duurzame manieren om te gaan.
Energie & klimaat, Consument

Warm de winter door

Iedereen probeert op een energiezuinige warm te blijven deze winter. Hoe doen mensen elders op de wereld dat en hoe deden we dat vroeger?
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Christian Batist op De voor- en nadelen van: Perfect Earth
  • matty de vries op Bloemen zonder gif: Denise Collignon
  • Ingeborg Breuers op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • Marjolein Tiemens op “Weg met het patentrecht op planten en zaden!”
  • lo op Tien lessen van Rosa Parks
  • Miki Notenboom op “Dít is het moment om shit te veranderen”
  • Anna Van Daele op “Dít is het moment om shit te veranderen”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.