Kees Buning, 34
IsSenior Producent Workshops van mediafestival Cinekid
Missie kinderworkshops over hergebruik
Fantastische festivals
In de eerste plaats willen festivals natuurlijk de tofste kunst en cultuur van het moment laten zien, maar steeds vaker zijn ze ook bezig met innovatie, social design en duurzaamheid. Mediafestival Cinekid laat kinderen nieuwe voorwerpen maken van oud plastic en papier, het inspirerende technofestival Paradigm probeert zelfvoorzienend te worden en theaterfestival Oerol stimuleert met 100%Terschelling een sociale en lokale manier van ontwerpen.
Fantastische festivals
“Maak het niet te groot, begin gewoon”
Wat is 100%Terschelling?
“Een project van Studio Elmo Vermeijs en theaterfestival Oerol. Het begon met een oogst- en kenniskaart; een inventarisatie van beschikbare (rest)materialen en kennis van Terschelling. Studio Elmo Vermeijs wilde kijken hoe een circulaire economie zou kunnen werken op een eiland, een mini-economie op zichzelf. Verschillende projecten volgden. Er is pas een boek over gepubliceerd.”
Oerol werkte toch altijd al met de kennis, kunde en materialen van het eiland?
“Ja, maar dit gaat veel verder, want we kijken ook naar de restmaterialen. Zo kwamen we op het idee om de afgewerkte olie van de friettent te gebruiken voor het impregneren van het hout van het 100%Terschelling paviljoen. Die olie blijkt daarvoor heel geschikt te zijn omdat hij verhit is geweest. En het dak is bijvoorbeeld gemaakt van oude grondzeilen van tentenmaker Primakamp. Ik ben heel trots op het paviljoen.”
Stimuleren jullie gezelschappen die naar het eiland komen ook zo te werken?
“Zeker, we kijken altijd samen wat er al op het eiland aanwezig is. Soms vanuit de oogst- en kenniskaart, maar soms weet ik dat er ergens iets wordt gesloopt en dan koppel ik de makers en de eilanders aan elkaar.”
Heeft dit project je persoonlijk veranderd?
“Nou en of. Het is de aanjager geweest om mijn eigen leefsituatie aan te pakken en beter om te gaan met voedsel, afval en energie. Elmo en zijn collega’s zeiden altijd: maak het niet te groot, begin gewoon. Dat zeg ik nu ook tegen iedereen die het wil horen: kijk naar wat je wel kunt doen, niet naar wat je niet kunt doen. Wil je geen vegetariër worden? Eet dan minder vlees. Bij jezelf beginnen werkt als een olievlek.”
Geef een reactie