Maria Westerbos, 54
Isoprichter Plastic Soup Foundation
Missie oprichter Plastic Soup Foundation
Plasticbestrijders
Gelukkig zijn gratis plastic tasjes inmiddels verboden, maar daarmee zij we er nog lang niet. Per minuut komt er 20 duizend kilo plastic in de oceanen terecht. Dat breekt in kleine stukjes en dringt ons voedingssysteem binnen. Tijd voor actie! Plastic Soup Surfer Merijn Tinga wil dat gratis waterflessen verboden worden, Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation pakt de productie van plastic zelf aan, en kunstenaar Peter Smith wil mensen laten inzien dat het hlaten liggen van zwerfafval symboliseert dat we het prima vinden dat de Aarde als prullenbak wordt gebruikt.
Plasticbestrijders: Plastic Soup Surfer Merijn Tinga
Waarom de Plastic Soup Surfer?
“Op mijn kiteboard kom ik op afgelegen stukken strand die niet zoals de commerciële stranden dagelijks worden schoongemaakt. Daar ligt enorm veel plastic. Ik besloot een Plastic Surf Board te maken van tien kilo plastic afval, zoveel spoelt er op 250 meter Nederlands strand in één maand aan. Op wereldwijde schaal gaat het jaarlijks om 9 miljard kilo. Dat geeft aan hoe immens die oceaan is en hoeveel die opneemt. Daarom is het zo urgent: het afval is niet zichtbaar en de stroom enorm. De Plastic Soup Surfer is een soort alter ego, bijna performancekunst. Met spectaculaire acties probeer ik surfers te bereiken, maar het blijkt een bredere groep aan te spreken. Ook Radio 538 en Hart van Nederland pikken het op. Die surfers vormen echt een dwarsdoorsnede van de samenleving, een mooie doelgroep. Natuurlijk, het avontuur trekt ze aan, maar je praat ook over wat je zelf aan dat afvalprobleem kunt doen. Met presentaties bereik ik meestal mensen die het al wel weten.”
Waarom ga je met een hydrofoil in de vorm van een PET-fles de Noordzee oversteken?
“Ik wil dat mensen stoppen met het gebruik van wegwerpwaterflesjes, liefst dat ze verboden worden. In San Francisco is het dat al. Het is makkelijk op te lossen met watertappunten, dus waarom doen we het niet gewoon?”
Kick?
“Een moeder die op school trots haar Dopper laat zien of mensen die zijn begonnen met plastic scheiden en zich ineens realiseren hoeveel ze eigenlijk produceren. Dat zijn kleine eyeopeners die tot een groter besef en hopelijk verandering leiden. De boodschap is ook: wees niet bang om het goede voorbeeld te geven.”
Geef een reactie