15 september is het op de kop af tien jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. Hebben we iets geleerd van die crisis, en kunnen we de volgende beter opvangen? Niemand die het weet, maar de seinen staan op oranje. Op het Alternative Finance Festival wordt gezocht naar oplossingen.
Het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers, tien jaar geleden, legde een tijdbom onder het mondiale financiële stelsel. Banken vertrouwden elkaar niet meer en leenden geen geld meer aan elkaar. De zogeheten interbancaire geldmarkt viel droog. Maandenlang beheersten ministers van Financiën en centrale bankiers het nieuws: zij moeten alles uit de kast halen om te voorkomen dat het financiële stelsel instortte. Ze pompten er honderden miljarden euro’s in. Toen deze crisis leek bezworen, brak eind 2009 de volgende uit: Griekenland kon zijn staatsschuld niet meer financieren en dreigde de euro mee te sleuren in zijn val. Wéér waren ministers van Financiën en centrale bankiers niet uit de media weg te slaan.
Tien jaar later is de storm gaan liggen. Griekenland is afgekoppeld van het donorinfuus, banken maken weer grote winsten, de werkloosheid is historisch laag en de economie groeit als een tierelier. Maar schijn bedriegt. Er wordt nog steeds veel geld in het financiële systeem gepompt, en huishoudens en bedrijven hebben hoge schulden. Volgens deskundigen is het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende crisis ons om de oren slaat.
Het verschil met tien jaar geleden: er is een grotere onderstroom van mensen, organisaties en instellingen die nadenken over manieren om ons financiële systeem schokbestendig(er) te maken. ‘Onderstroom’ is niet in alle gevallen de juiste typering, omdat kritische geluiden ook doordringen tot de bestuursorganen als het parlement en De Nederlandsche Bank. Op het Alternative Finance Festival wordt het bestaan van financiële alternatieven en iedereen die bezig is met financiële verandering gevierd: van burgercoöperaties tot ethisch bankieren, van lokaal geld tot onvoorwaardelijk geven.
Experimenteren met andere geldsystemen, eigendomsverhoudingen of zelfs met geldloos leven is niet nieuw, maar vaak wel inspirerend of confronterend. Wij belichten de komende dagen vijf initiatieven van mensen die een alternatief zoeken voor het huidige financiële systeem.
De eerste is Jan Saal van de Sleipnircoöperatie: “Een bedrijf verkopen is diefstal”
Alternative Finance Festival
Op 14, 15 en 16 september vindt op allerlei plaatsen in het land het Alternative Finance Festival plaats, om te laten zien dat het financiële systeem anders kan en moet. Op zondag 16 september is er een groot symposium in Utrecht, met onder meer Arnoud Boot, Saskia Sassen, Ewald Engelen en Thomas Bollen.
Meer informatie: alternativefinancefestival.org
Donut D-Day
Op zaterdag 15 september vindt in Amsterdam Donut D-Day plaats, een inspiratie-event over milieu, monetaire hervorming en basisinkomen. Centraal hierin staat de Donut-economie van Kate Raworth, met een afsluiting van Herman Wijffels.
Meer informatie: donutdday.nl
Geef een reactie