Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

Michiel Bussink | 20 oktober 2023 |

Over een paar honderdduizend jaar kan het radioactieve afval afkomstig van onze kerncentrales geen kwaad meer. In de tussentijd is het juist wel heftig gevaarlijk en moet het veilig worden opgeslagen. Diep in de zwaarbeveiligde Finse grot Onkala bijvoorbeeld. Maar hoe weerhoud je mensen over pak hem beet 20 duizend jaar er- van om daar bijvoorbeeld een gezellig ondergronds saunacomplex aan te leggen? We hebben namelijk geen flauw benul of onze nazaten waarschuwingsbordjes met ‘vaaralinnen’ (Fins voor ‘gevaarlijk’), ‘danger’, doodshoofden en rode kruizen zullen snappen.

Af en toe de moed verliezen mag, maar niet chronisch alsjeblieft

Ook woorden zijn onderworpen aan onverbiddelijk verval. In oude talen gespecialiseerde linguïsten noemen dit semantische of fonetische erosie. Dan er maar geen aandacht aan besteden, besloten de Finnen voor hun radioactieve grot: wat niet weet, wat niet deert. Het multidisciplinaire team dat de Amerikanen samenstelden om onze nakomelingen weg te houden van de nucleaire opslag in New Mexico, kwam daarentegen al brainstormend op ‘vijandige architectuur’. Een ‘landschap van doornen’, te ontwerpen met puntige betonnen pilaren of een enorm blok zwart graniet, dat door de opgevangen zonne-energie ondoordringbaar heet wordt. Toch wordt ook daarvan de werking betwijfeld. Immers juist van iets dat verboden is, gaat als een verboden vrucht een enorme zuigkracht uit op nogal wat nieuwsgierige menselijke geesten.

Er is domweg geen oplossing voor gevaarlijk nucleair afval. Vandaar dat de productie daarvan “een van onze grootste misdaden tegen toekomstige generaties is“, aldus de inmiddels 94-jarige Amerikaanse boeddhist en milieuactivist Joanna Macy, in haar boek Active hope. Als je met de blik van toekomstige generaties naar onszelf probeert te kijken, gedraag je je als goede voorouder en laat je zoiets als kernenergie wel uit je hoofd. Het is niet besteed aan het gros van onze politici die alweer vergeten zijn dat ze een paar jaar geleden nog tegen nieuwe kerncentrales waren.

Je zou er de moed van verliezen. Af en toe mag dat, maar niet chronisch alsjeblieft. Lees daarvoor Macy’s boek met als ondertitel: How to face the mess we’re in with unexpected resilience and creative power. Ja, we waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen. Maar er zit niks anders op dan proberen volwaardig mens te zijn en dus het goede te doen. Bijvoorbeeld door tamme kastanjes – een vrije gift van de natuur – te rapen en daarvan een feestelijk nagerecht te bereiden voor onze geliefden.

Zoete kastanjeberg

  • 500 gram tamme kastanjes
  • halve theelepel kaneel
  • 2,5 deciliter kokosroom (of slagroom)
  • zakje vanillesuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • reep pure chocolade

Kruis met een mesje de (ongepelde) kastanjes in, kook ze in zo’n half uur gaar. Pel de kastanjes en maak er met een staafmixer puree van. Roer de kaneel erdoor. Voor de vegan variant: laat een blik kokosmelk een nacht in de koelkast staan, schep de bovenste dikke massa eraf en sla met de suiker stijf. Roer de helft van de room door de afgekoelde kastanjepuree. Maak daarvan voor elke eter een bergje en bekroon de toppen met de rest van de room met daarop wat geraspte chocolade.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: michiel bussink, vegan recept, Vega recept, kastanjes Verschenen in: Down to Earth 79

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Samen eten

Recept: Paddenstoelensaus voor bij de pasta

Recept van het oogstfeest in Lettele: paddenstoelensaus voor bij de pasta, met ingrediënten van De Boleet.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons