Bij de Groene Camera ligt de focus op mooie dingen dicht bij huis: de inzendingen voor de natuurfotowedstrijd zijn allemaal genomen in Nederland en België. De expositie met de zeventig beste foto’s is nu te zien in Museon-Omniversum.
Siegfried Woldhek, winnaar categorie zwart-wit (Wolvega, Friesland): “In de weilanden ten westen van Wolvega liep een roerdomp die vanuit de auto prima was te observeren. Hij reageerde op een overvliegende bruine kiekendief door zijn hals te strekken en de veren heel breed uit te zetten. Even later dook hij in een rietkraagje en maakte zich daar juist heel smal.”
Natuurfotografie kan een belangrijke rol spelen bij het besef dat natuur mooi en bijzonder is, vinden de organisatoren. Iets waar we met respect mee om moeten gaan, en dat geldt ook voor de natuur om de hoek. Bovendien is het speelveld voor fotografen zo ook mooi gelijk: er hoeven geen verre reizen ondernomen te worden om de meest bijzondere landschappen of dieren vast te leggen.
De wedstrijd telt zeven categorieën: abstract, zwart-wit, landschappen, vogels, geleedpotigen en ongewervelden, planten en paddenstoelen en zoogdieren, reptielen en amfibieën. Uit de winnaars wordt de natuurfoto van het jaar gekozen. Daarnaast is er nog de categorie series, de winnaar daarvan mag zich natuurfotograaf van het jaar noemen, én er is een prijs voor natuurtalent van het jaar, voor de beste foto gemaakt door jongeren onder de 18 jaar. Er waren ruim 5 duizend inzendingen dit jaar.
Wat legden de winnaars zoal vast? Het leven van scholeksters, een zevenstippelig lieveheersbeestje, de vin van een zeedonderpad, twee in een geranium slapende klokjesdikpootbijen en nog veel meer. De expositie van de winnende foto’s, de runners-up en de eervolle vermeldingen – in totaal zo’n zeventig foto’s – is te zien in Museon-Omniversum in Den Haag.
De natuurfotowedstrijd Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFactory.
Joris Vegter, winnaar categorie geleedpotigen en insecten en natuurfoto van het jaar (Kardinge, Groningen): “Vlakbij mijn huis in natuurgebied Kardinge vond ik deze twee vredig slapende klokjesdikpootbijen in een geranium. Om het gehele plaatje zo gedetailleerd mogelijk in beeld te krijgen, heb ik een focusstapeling van tien foto’s gemaakt waarbij ik gebruik heb gemaakt van een reportageflitser met diffuser (die het licht van de flitser verzacht en verspreidt – red.). De bijen zijn verder blijven slapen en ik heb met een warm gevoel van binnen mijn weg vervolgd. Wat is de natuur toch geweldig, hoe klein ook!”
Franka Slothouber, runner-up categorie landschappen (provincie Flevoland): “Ik maakte deze dronefoto boven een stukje jong bos. Het rechte lijnenpatroon wordt onderbroken door zeven cirkelvormige bosvakken, waarvan dit er eentje is. Sinds ik mijn drone heb, bestudeer ik regelmatig Google Maps om interessante stukjes landschap te vinden waarboven je in Nederland mag vliegen.”
René Weterings, runner-up categorie abstract (Grevelingenmeer, Zeeland): “Winter is de paaitijd voor de zeedonderpadden, dat maakt ze voor duikers vrij eenvoudig te vinden. De mannetjes bewaken wekenlang het nest, vanaf het moment dat het vrouwtje de eitjes legt en daarna met de noorderzon vertrekt. Deze mooie vissen laten zich daardoor goed benaderen, zo kon ik een macro-opname maken van een borstvin. De prachtige details worden hierdoor zichtbaar.”
Anja Brouwer, winnaar categorie series en natuurfotograaf van het jaar (Friesland): “Vanaf het broedseizoen 2021 ben ik gestart met het volgen van scholeksters: op het strand, boerenland, wad en de pier van Holwerd. Op deze laatste locatie broeden ze langs de weg, gevaarlijk, maar ze zitten ze wel héél dicht bij het voedsel. Met mijn foto’s wil ik je meenemen in het leven van scholeksters op de Wadden: ze vertellen een verhaal over leven en overleven. Ik ben veel op pad geweest met de weidevogelbeschermers. Ik was erbij met stokjes zetten (bij nesten zodat boeren eromheen kunnen werken – red.), eieren en vogels wegen en meten, jongen ringen, maaien, enzovoort. Het hele proces heb ik gevolgd en nu mag ik een selectie van mijn foto’s laten zien in het jaar van de scholekster!”
Friso Swinkel, runner-up categorie zoogdieren, reptielen en amfibieën (Vledder, Drenthe): “Bruine ratten zijn voornamelijk ’s nachts actief. Ze voelen zich in veel soorten leefomgevingen thuis en zijn niet bang voor water. Deze bruine rat liet zich in de nacht af en toe zien en waagde zich in het water om een verdronken nachtvlinder te pakken. De rat bewoog zich razendsnel en was moeilijk vast te leggen in de donkere omgeving.”
C Zuurmond zegt
WAT een schitterende fotos!