Reacties

 1. Rix Kijne zegt

  Verkoop van onvruchtbare zaden?
  Gelukkig is er al in 1998 een verdrag gesloten dat de verkoop van onvruchtbare zaden verbiedt. Alle (voorzover ik weet) Afrikaanse en Aziatische landen hebben dat verdrag ondertekend. De VS hebben het helaas niet ondertekend.
  Vreemd en jammer is dat de mensen van de ekologische landbouw steeds weer laten blijken dat zij het bestaan van dit al 16 jaar oude verdrag niet kennen.

  • liesbeth sluiter zegt

   Beste Rix,
   Je bedoelt ongetwijfeld de VN Biodiversiteits-Conventie. Dat is zeker een nuttig verdrag, maar het heeft zijn beperkingen. Op de eerste plaats natuurlijk, zoals je zelf ook al schrijft, het feit dat de VS, bakermat van Monsanto, op zijn beurt bakermat van de ’terminator technology’, het niet heeft ondertekend en dat is natuurlijk niet voor niets. Op de tweede plaats verbiedt dit verdrag de technologie niet, maar ontraadt het deze. Er zijn geen sancties. Dat dat zo is blijkt ook wel uit bijvoorbeeld het grootschalige gebruik van Bt katoenzaad in India, of de groei van de aanwezigheid van hybride zaden op Turkse markten.

 2. Rix Kijne zegt

  Gentech:
  Iets is pas fout of goed door wat je er mee doet.
  Veel van dat wat Monsanto c.s. doen met gentech noem ik fout. Maar daarom is gentech op zichzelf nog niet fout.
  Voobeeld: het is gelukt om met behulp van gentech een tarweras te maken dat beter bestand is tegen brakwater dan de huidige soorten. Mooi! voor als straks door het stijgen van de zeespiegel ons grondwater zouter wordt.
  Zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

  En kleinigheidje: en hybride zaad wordt niet gemaakt met gentech. En hybride zaden worden ook gewoon in de biologsche landbouw gebruikt.

  Rix Kijne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.