Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Opinie > World Animal Protection: “Rabobank wil rechtpraten wat krom is”

World Animal Protection: “Rabobank wil rechtpraten wat krom is”

Dirk-Jan Verdonk | 7 september 2018 | Reageer

In onze rubriek Onder Vuur pareert de Rabobank de kritiek dat zij in onfrisse vleesbedrijven investeren. Maar de Rabobank zou de problemen beter kunnen erkennen, reageert Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection. “Het massale kippenleed gaat onverminderd door.”

De Rabobank investeert miljarden in vleesbedrijven die het niet zo nauw nemen met het dierenwelzijn. Dat zei de Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, Pax en World Animal Protection. Specifiek werd het vleesbedrijf Tyson Foods genoemd. In onze rubriek Onder Vuur vroegen wij Bas Rüter, directeur duurzaamheid bij de Rabobank, wat de andere kant van het verhaal was. Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection reageert hier weer op.

 

 

“Rabobank zit in een pijnlijke spagaat. Ze wil graag een bank zijn met duurzaamheid hoog in het vaandel, maar de werkelijkheid is dat ze miljarden investeert in vleesproductieketens met desastreuze gevolgen voor onder meer dierenwelzijn. Gelukkig laat het meest recente dierenwelzijnsbeleid een paar stappen in de goede richting zien. Juich echter niet te vroeg. Want Bas Rüter, directeur duurzaamheid van de Rabobank, probeert in de media recht te praten wat krom is. Een beter idee is: onderken de problemen en werk samen aan een oplossing.

 

Neem de plofkip. Rabobank heeft de afgelopen jaren 1,9 miljard geïnvesteerd in de Amerikaanse plofkippengigant Tyson Foods en bovendien nog vele honderden miljoenen in fastfoodrestaurants die bij Tyson hun plofkip halen, zoals McDonalds en KFC.

 

De dierenwelzijnsstandaarden bij Tyson Foods zijn pijnlijk laag. Hoewel hun stallen hermetisch voor de buitenwereld zijn afgesloten, komt daar soms toch iets van naar buiten als dierenbeschermingsorganisaties erin slagen undercover opnamen te maken. Dat veroorzaakt dan een schandaal, maar in plaats van structureel de dierenwelzijnsstandaarden in hun vleeskippenproductie te verhogen, verbreekt Tyson in zulke gevallen de banden met die ene individuele locatie waar de opnamen zijn gemaakt. En gaat weer door met business as usual. Het massale kippenleed gaat onverminderd door.

 

Bas Rüter verklaart in de rubriek Onder Vuur in Down to Earth dat dit een geval is van de zaken ‘prima op orde’ hebben. Als hij dat echt meent, is dat niets minder dan onthutsend. Eén productielocatie afstoten heeft niets te maken met dierenwelzijn naar een broodnodig hoger plan te tillen. Zorgwekkend is bovendien dat hij de Eerlijke Geldwijzer inconsistentie aanwrijft omdat er wereldwijd een reeks bedrijven zijn die nóg minder aandacht voor dierenwelzijn hebben. Zo lusten we er nog wel een. Voor de goede orde, Tyson Foods scoorde in de laatste Business Benchmark for Farm Animal Welfare 55 procent. Dat is geen score van een bedrijf dat zijn zaken goed op orde heeft. En let wel, Rabobank heeft óók geld zitten in een aantal bedrijven met nog lagere scores, onder meer in New Hope Group dat een wel zeer beschamende 4 procent scoort.

 

“Zorgwekkend is bovendien dat hij de Eerlijke Geldwijzer inconsistentie aanwrijft omdat er wereldwijd een reeks bedrijven zijn die nóg minder aandacht voor dierenwelzijn hebben. Zo lusten we er nog wel een”

 

Maar wat het meest verontrustend is, is dat Rüter zegt dat Rabobank een middenweg zoekt ‘tussen de absolute ondergrens voor dierenwelzijn en de hogere Nederlandse eisen’. Als dat echt zo is, betekent dit dat Rabobank er qua dierenwelzijn met de pet naar gooit, zich daarmee medeverantwoordelijk makend voor het lijden van honderden miljoenen kippen, elk jaar weer. De Nederlandse wettelijke eisen zijn zeer laag; ook in Nederland worden plofkippen geproduceerd – en met geld van de Rabobank. Onverantwoord. Vandaar dat Nederlandse supermarkten de afgelopen jaren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben genomen en zijn overgestapt naar een kip met een wat beter welzijn.

 

En niet alleen in Nederland. In de Verenigde Staten – waar Rüter naar verwijst – zijn tweehonderd (!) bedrijven die zich hebben gecommitteerd aan ook zulke hogere standaarden, waaronder Burger King en Starbucks. Dus, voor alle duidelijkheid, deze Amerikaanse bedrijven hebben zich gecommitteerd aan een welzijnsniveau bóven de Nederlandse wettelijke eisen. Dát is de (nog steeds bescheiden) maatlat waar Rabobank naar zou moeten streven door druk uit te oefenen op Tyson Foods, McDonalds, KFC en al die andere bedrijven waarin ze hebben geïnvesteerd. In het geval van de plofkip is de ‘middenweg tussen de absolute ondergrens voor dierenwelzijn en de hogere Nederlandse eisen’ die de Rabobank voor zich ziet een fictie waaraan de bank ongetwijfeld goed verdient, maar waarvoor de dieren betalen met een kort, miserabel bestaan.”

 

Beeld: pixabay

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Opinie Tags: dierenrechten, banken, geld, Rabobank, vlees

Dirk-Jan Verdonk

  • Website van Dirk-Jan Verdonkworldanimalprotection.nl
  • Alle artikelen van Dirk-Jan Verdonk op Down To Earth Magazine

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Bijlo

Bijlo belt met… De Boer

Elke editie schrijft Vincent Bijlo een column. Deze keer belt Bijlo met De Boer die als protest de snelweg blokkeerde en het maar niets vindt dat er minder vlees gegeten wordt.
Consument

7x eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig om gezond te blijven. Mensen die weinig vlees en zuivel eten moeten goed opletten dat ze essentiële aminozuren uit andere voeding halen. Een overzicht van de voor- en nadelen van verschillende eiwitbronnen, en hun impact op het milieu.
Jubileum, Opinie, Schot

50 jaar Milieudefensie

Opinie

Biobrandstof uit voedsel is een doodlopende weg

Dinsdag bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel over het Nederlandse biobrandstofbeleid. Het klinkt groen, maar niets is minder waar.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Lou op “Je beroepen op nationale vrijheid is een vorm van egoïsme”
  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.