Op jonge leeftijd ontdekte ik met mijn zussen Shandra en Sunita de bibliotheek. Daar, tussen de vele boekenrekken, leverde het aanbod bijna altijd keuze stress op. Kwam het door de zweem van boekenmufheid? Die unieke geur hangt alleen in bibliotheken, en zorgt ervoor dat bezoekers in een hogere staat van leeshonger raken. Meer boeken tot je nemen lijkt die te stillen. Op mijn menu stond altijd iets met avontuur, de natuur of het heelal.
Tot een goede keuze komen, deed ik met een stapelmethode. De eerste stapel bestond uit ‘absoluut ja’ titels. Stapel twee was voor potentiële kanshebbers: niet overtuigend, maar mogelijk toch de moeite waard. Als het tijd was om naar huis te gaan en een van ons ruimte voor meer boeken had, ging mijn moeder daar praktisch mee om. Zo kon er weleens een jong egootje gekrenkt worden. Een meisjesboek op mijn naam, daar moest ik niets van hebben. Ach, wat wist ik toen.
Een bezoek aan de bibliotheek op het winkelcentrum Kronenburg in Arnhem voelde als een uitje. We hadden het thuis niet breed. Een volle, eigen boekenkast was iets wat ik niet kende, maar in de bieb voelde ik me de koning te rijk. Al die boeken die maar lagen te wachten om opgepakt te worden. Mijn fascinatie voor verhalen was een stuk kleiner geweest als mijn moeder ons niet had meegenomen op ontdekkingsreizen naar de bibliotheek. Hoe ze de volle tassen naar huis sleepte – totdat we ze zelf konden dragen – blijft een raadsel.
Als je jonge dierbaren in je omgeving hebt, neem ze dan eens mee naar de bieb. Een eerste kennismaking met boeken is zo begonnen. Om je op weg te helpen, neem ik dit keer een paar kinderboeken door.
Welkom op aarde
Een hartverwarmend prentenboek is Samen hier (2018) van Oliver Jeffers. Hij schreef het in de eerste maanden na de geboorte van zijn zoon Harland. “Zo, hallo. Welkom op deze planeet. We noemen haar aarde. Op die grote bol die door het heelal zweeft, daar leven wij. We zijn blij dat je ons hebt gevonden, want het heelal is erg groot. Er is veel te doen hier op aarde, dus laten we beginnen met een snelle rondleiding.” Het boek toont ook diepte inzichten over het leven en de natuur. Oliver heeft een boodschap voor alle leeftijden. Zijn persoonlijke woorden nodigen uit tot verantwoordelijkheid en gemeenschapsvorming. “Nou, dat is onze aarde. Zorg goed voor haar, want we hebben er maar eentje. En als er nog iets is wat je wilt weten… vraag het me gerust. Ik ben nooit ver weg. En mocht ik even niet in de buurt zijn, dan kun je het altijd aan iemand anders vragen. Op aarde ben je nooit alleen.”
Niets hoeft
Een ander kinderboek, geschreven in rijmvorm, is De NEEhoorn (2020) van Marc-Uwe Kling en Astrid Henn. Elke zin is rijk aan betekenis. Het prikkelt de verbeeldingskracht en heeft een vleugje humor. Centraal staat een eigenzinnige eenhoorn, de NEEhoorn. “In de schaduw van de reuzenrozen zonder doornen woont in het Hartenwoud een familie eenhoornen. Het Hartenwoud ligt in het Rijk der Dromen waar de bloemen zo groot zijn als bomen! De stenen van pluche zijn lila-roze-rood en iedereen eet koekjes in plaats van brood. Sinds het bezoek van de feeënkoningin zijn de wolken gemaakt van suikerspin. Elke dag schijnt de zon en alles is mega, er bestaan geen jagers of eenhoornslagers, want in het Hartenwoud is iedereen vega.” Het boek neemt je mee naar een wereld waar uitwerpselen smaken naar taart. Hoe fijn, dat in deze wereld zonder jagers en slagers vega(n) de norm is. Niet dat het boek een moraal heeft. Dat vindt de NEEhoorn – een tikje moralistisch – écht niet nodig.
Vlieg erop uit
In Coco kan het! (2019) laat Loes Riphagen je kennismaken met een angstig vogeltje. Coco durft namelijk niet te vliegen. “En als het lukt, dan kan ik samen met mijn vriendjes mooie vormen vliegen. Dat lijkt me leuk! Maar als het niet lukt, dan val ik heel hard op de grond! Mama, ik blijf gewoon bij jou. Ik kan het niet!” “Natuurlijk kun jij het ook, Coco. Je hoeft alleen maar je vleugels uit te slaan. De rest gaat vanzelf. Probeer het maar!” Vliegen is een prachtige metafoor voor leren. In het begin lukt niet alles meteen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het beste wat we kunnen doen is leren fladderen op onze eigen manier.
Als oom lees ik graag voor. Mijn versies zijn net iets spannender. Een boek is ook een fijn verjaardagscadeau voor jonge nichtjes en neefjes. Mijn moeder, Indra Kalloe, liet mij kennismaken met boe- ken. De duw die mijn verbeeldingskracht toen kreeg, voel ik nog altijd. Het wordt hoog tijd dat iets van mijn verwondering op haar afstraalt. Daarom schrijf ik voort- aan onder een pseudoniem. De zaaier van de woorden die ik uitdraag, krijgt daardoor een nieuwe naam; die van mijn moeder. Rakesh Kalloe, aangenaam.
Boekenliefhebber Radjan “Rakesh Kalloe” Hanoeman verdiept zich in de wereld van de literatuur. Ga mee op reis en zie hoe de natuurlijke wereld en boeken samenkomen.
Geef een reactie