Reacties

 1. Ronel zegt

  Weer een typisch propaganda praatje van de groene kerk. Ik lees vooral hele leugens en halve waarheden en over nog meer dingen lees ik niets!
  Waar blijft de compensatie voor waarde vermindering eigen woning?? En denkt men dat men gezondheidsschade af kan kopen? Graag zou ik ook een berekening zien van de “winsten” voor het dorp of de gemeenschap. En vooral waar dat geld vandaan komt (antwoord: betaald uit subsidies opgebracht door alle nederlandse huishoudens) Zonder subsidie géén winst. Mét subsidie vooral winst voor de grondeigenaar en de investeerders, maar in géén geval voor de participerende burger. Als alle windturbineplannen uitgevoerd worden kost dat straks elk huishouden zo’n € 1000,- per maand extra en klapt onze economie als een kaartenhuis in elkaar. Ik kan hier een heel boek over schrijven maar dat heeft weinig zin. De groene kerk is zo overtuigd van hun eigen gelijk dat een tegengeluid direct door de Spaanse inquisitie de kop ingeslagen wordt. Kom nou eens een keer met gefundeerde argumenten en met onafhankelijke onderzoeken. En begin ’s met omwonenden eerlijke voorlichting te geven over geluidshinder, slagschaduw, waardedaling, derving woongenot, maar vooral over de kosten voor de maatschappij.

 2. Willem de Haan zegt

  Ik weet niet wat de bedoeling van dit stuk is, maar het geeft een totaal foutief beeld w.b.t. de werkelijkheid. De weerstand tegen de monsterachtige subsidieslurpers is enorm en daar wordt gemakshalve maar aan voorbij gegaan. De zelfbenoemde club Fryslân foar de Wyn wentelt zich in een door zichzelf gecreeërd draagvlak dat er helemaal niet is. Dat het dorp Pingjum profiteert is absoluut zo, maar waar dat geld vandaan komt wordt buiten beeld gelaten. Dat de bewoners waar die molens staan er ontzettend veel last van hebben blijft niet benoemd en dat mensen de waarde van hun woningen hebben zien verminderen met wel 40 % is ook niet in dit artikel te lezen. Hoe kan iemand zo’n stuk schrijven op deze wijze, terwijl er meer dan 150 actiegroepen zijn die duizenden mensen vertegenwoordigen die 100 % tegen niets opleverende windenergie zijn. Ga je huiswerk beter doen zou ik de schrijver willen zeggen en doe niet aan beïnvloeding van de publieke opinie. Foei !

 3. jan van der veer zegt

  Uit welke enquête blijkt dat in het algemeen in Nederland 74% van de mensen voor windenergie is. Hoe was de vraagstelling. Ik geloof namelijk helemaal niets van die bewering. Het hele artikel is een grote misleiding met halve waarheden. Schaf de subsidie op windenergie af en er wordt geen turbine meer gebouwd.Grote organisaties trekken zich al terug uit investeringen in windenergie.Alleen miljonairs zoals Rijkman Groening investeren in een windturbine en harken zoveel subsidiegelden en vermindering van vermogensbelasting binnen dat zij 10% of meer rendement op hun mljoeneninvestering maken.

 4. henk daalder Pak de Wind zegt

  De betrokkenen in dit verhaal snappen of vertellen niet hoe draagvlak ontstaat, omdat de daar ook niet naar zoeken.
  NWEA, de commerciële wind cowboys bouwen windpark en voor de winst en de subsidie. Ook coöperaties doen dat.

  Het wordt anders als de gemeente eist dat een windpark al in de planfase verkocht wordt aan burgers, geen obligaties, ook geen aandelen, maar kavels windpark verkopen aan huishoudens, inclusief het vruchtgebruik, de goedkope stroom.
  Als eigenaar van een stukje windpark heb je de stroom tegen kostprijs, 3 cent per kWh.
  En als eigenaarwordt je ook trots op jouw windpark.
  De kopers samen maken het draagvlak zichtbaar.

  Deze aanpak is goed te combineren met de NWEA aanpak en gedragscode.
  De gemeente beslist welk deel van een plan in kavels verkocht wordt aan huishoudens. En welk deel de windpark huisjesmelkers zelf mogen exploiteren, voor de gesubsidieerde winst.
  De kavels windpark dia aan trotse burgers verkocht worden, hebben geen subsidie nodig, dus hoeven burgers die subsidie ook niet te betalen

 5. willem zegt

  Blij dat de initiatieven rond A15 genoemd worden. Windpark Nijmegen heet overigens inmiddels Windpark Nijmegen Betuwe. Als bewoner van de Betuwe (ja, vlakbij de toekomstige windmolens) en lid van de windcooperatie Windpower Nijmegen ben ik vastbesloten om mee te investeren in dit Windpark en blij met de nieuwe naam.

 6. henk daalder Pak de Wind zegt

  Mensen betrekken bij een windpark lukt alleen goed als iedereen kans heeft ook zelf een stukje windpark te kunnen kopen.
  “Betrokken” worden bij andermans windpark is niet interessant, en levert ook niets op.
  Alleen betaalde tegenstanders van duurzaam, komen dan in het geweer om mensen op te hitsen tegen duurzame keuzes.

  Mensen een serieuze koop beslissing voorleggen, laat ze de afweging maken of de aanschaf van een stukje windpark, €2400, en het voordeel, €10.000, opweegt tegen de propaganda leugens van de tegenstanders
  Daarom schetsen de tegenstanders ook een vals beeld, proces participatie geeft geen draagvlak, omdat het burgers niets oplevert, anders dan het besef dat de tegenstanders vooral leugens verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.