Erik Bozelie (24) en Peter Bruins (23)
Is1e jaars Technische Informatica aan Saxion Enschede
Missie Wonnen GasTerra Transitie Prijs 2013 à 50 duizend euro
Slimme studenten
Op universiteiten en hogescholen werken studenten rustig, maar niet onopgemerkt aan slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Willem Kesteloo, Koen Hooning en Gijs Van Vrede bedachten het stroomraam, een normaal raam dat door een coating zonne-energie opwekt. Hanneke Godfroij bedacht de adaptatieve gevel, die, zoals wij een jas aan en uit doen, een luik open- en dichtmaakt om huizen te verwarmen of juist koel te houden. Erik Bozelie en Peter Bruins bedachten een simpele, goedkope radiator upgrade, waardoor verwarmen efficiënter en goedkoper wordt. Ze wonnen er nog prijzen mee ook.
Willem Kesteloo
Hoe werkt het?
“Het is een raam dat stroom opwekt doordat er een luminescente coating op is aangebracht. Dat materiaal absorbeert een deel van het zonlicht wat als nieuw licht wordt uitgezonden. Het blijft gevangen in het glas – net als bij glasvezelkabel – en wordt naar de zijkant van het raam gestuurd, waar een strip met zonnecellen zit. Die strip is ontworpen om efficiënt te werken op die golflengte. Anders dan bij zonnepanelen hoef je in dit systeem eigenlijk maar één golflengte om te zetten. Daarmee is het een stuk efficiënter en economisch rendabeler. Iedereen is nu eigenlijk bezig met de vraag: hoe zet je zoveel mogelijk zonlicht om in energie?”
Wat zijn de toepassingen?
“Voor de CleanTechChallenge hebben we ons gefocust op kantoorpanden, zowel nieuwbouw als renovatie. Die ramen hebben nu al vaak een laagje waardoor minder licht binnenkomt. Je wekt dus je eigen elektriciteit op, zonder de esthetiek van het gebouw te beïnvloeden.”
Hoe verder?
“Het einddoel van ons project is het maken van een prototype dat inderdaad werkt zoals wij denken. Mocht dat lukken, dan willen we ook een productiebedrijf opzetten.”
Beweegreden?
“Technisch gezien zijn er veel mogelijkheden om een duurzame transitie te realiseren, maar er is weinig interactie met de markt. Wij denken dat duurzame innovatie compromisloos moet zijn. Het zonnepaneel is een goede uitvinding, maar niet zo mooi. Wij dachten: een raam heb je toch nodig, dan heeft het misschien meer kans van slagen.”
Geef een reactie