Ada Kruiter
Isduurzaamheidsadviseur voor het MKB
Missie het hele dorp aan de elektrische auto
Werken aan de wijk
Een betere wereld begint in je eigen buurt. Want samen een boomgaard onderhouden is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de sociale samenhang, merkt Jos Wigger. Ada Kruiter maakt een ritje met de Tesla bereikbaar voor haar hele dorp. En op een voormalig ziekenhuisterrein geven Margo Henderson en haar buren het oude ketelhuis weer een nieuw leven als collectieve energievoorziening.
Werken aan de wijk: Jos Wigger
Je begon met een groepje dorpsgenoten een communale boomgaard. Waarom?
“Je eigen fruit kweken is duurzaam! Geen milieuschade door transport, geen bestrijdingsmiddelen. We hebben wel veel moeten leren. Wat voor boomsoorten je moet combineren voor de noodzakelijke kruisbestuiving. Hoe je hoogstambomen snoeit. Hoe je de boomgaard zo inricht dat je ook bijdraagt aan de soortenrijkdom van vogels, insecten en bloemen.”
Kwamen er een hoop overleg en bureaucratische beslommeringen bij kijken?
“Eigenlijk niet. Toen er plannen werden ontwikkeld voor een nieuwbouwwijk aan de rand van het dorp, schoot er een perceeltje over. Dat was onze kans! De gemeente wil graag burgerinitiatieven stimuleren. De projectontwikkelaar wil graag een mooier uitzicht voor zijn kopers dan dat onooglijke lapje grond vol saaie coniferen. De stichting Overijssels Landschap wil graag meer biodiversiteit en de stichting IJsselboomgaarden wil oude lokale appel- en perenrassen in ere herstellen. Als je diverse belangen samenbrengt, kan het snel gaan.”
Dus heel Heino eet deze herfst appeltjes uit eigen boomgaard?
“Was het maar waar. De eerste oogst laat op zich wachten. Vorig jaar hadden we late nachtvorst, dit jaar een rupsenplaag. Dat is meteen ook heel leerzaam. De natuur laat zich niet dwingen en het draait bij zo’n boomgaard echt om investeren in de toekomst. Ooit zullen we een paar honderd kilo fruit kunnen plukken. Ondertussen is het heerlijk om hier met elkaar het onderhoud te doen, de imkers met de bijenvolken aan het werk te zien, kinderen iets te leren over de natuur en dorpsgenoten en voorbijgangers te zien genieten in de boomgaard.”
Geef een reactie