Fijn, daar is weer een weekupdate! Dankzij een rigoreus middagje rondklikken hebben we wederom een leuke selectie van wat er in Engelstalig milieuland gebeurt. Lees dit en je weet alles.
Heet klimaat = vieze wortels met slechte wijn
Dankzij klimaatverandering hebben we straks misschien niet alleen te weinig eten, het kan ook nog eens minder lekker zijn, zegt een rapport over het effect van stijgende temperaturen op Australische landbouwproducten. Wortels krijgen minder smaak en een andere textuur, aubergines raken misvormd, uien worden kleiner, en zelfs wijndruiven gaan er last van krijgen.
ThinkProgress: Climate change can make food taste worse, report warns
Babyolifanten leggen klimaatonderhandelingen uit
Eind dit jaar vindt de klimaattop plaats in Parijs. Natuurlijk leest iedereen zich nu al keihard in op alle details rond internationale diplomatie over beleid ten aanzien van klimaatverandering en de nu al naar buiten gebrachte Intended Nationally Determined Contributions! (Gaap.)
Gelukkig heeft de Huffington Post wat geanimeerde babyolifanten van Reddit gehaald om de klimaatonderhandelingen te illustreren voor de rest van ons.
Huffington Post: 11 baby elephant gifs illustrating international climate diplomacy
Wetenschappers zijn ook mensen
Het nieuwste wapen in de strijd tegen klimaatverandering: More Than Scientists. Een initiatief om te laten zien dat klimaatwetenschappers ook maar gewoon mensen zijn, met emoties, en zorgen over de toekomst.
Vind meer videos met keihard statistisch bewijs dat wetenschappers mensen zijn op More Than Scientists.
IKEA voor urban farming
Stadstuinieren is nu makkelijker dan ooit. AKER is een soort IKEA voor mensen die graag kippen houden. Bestel een kippenhok, bijenkast of wormenbak en zet ‘m lekker zelf in elkaar – of al ruziënd met iemand anders. Of, als je in de gelegenheid bent ze zelf te laten zagen, kun je ook de blauwdrukken krijgen. Hipster!
Make: Ikea for farming: flat-pack hen house, worm bin, beehive
Kunst over klimaatverandering: het censureren waard
Een Canadese kunstenaar die in haar werk aandacht gaf aan klimaatverandering, kwam daardoor nota bene bij haar eigen kinderachtige overheid op de zwarte lijst. Ze schreef een boek over haar ervaringen. De documenten die ze destijds mocht inzien, waren niet compleet, om overheidsbelangen te beschermen.
Nu heeft ze, na een bezwaarprocedure, wel inzage gekregen, en wat blijkt, jawel, haar kritische houding ten opzichte van teerzanden zou, zo vond Canada, internationale relaties wel eens kunnen schaden, en om die reden kreeg ze geen beurs voor een Europese tour met haar kunst. Deze mediastorm over censuur, daarentegen, schaadt het Canadese imago absoluut niet.
Ottawacitizen: New records detail how climate change views scuttled artists grant.
Biodegradable’ is niet biologisch afbreekbaar
‘Biodegredable plastics’, dat zijn níet waar je nu aan denkt: composteerbare materialen uit plantaardige grondstoffen. Biodegradable plastics zijn gewone plastics waaraan componenten zijn toegevoegd waardoor ze afbreken in het milieu. Die blijken, tja, niet af te breken in het milieu. Een studie van Yale laat zien: ‘biodegradable’ plastic is dus eigenlijk toch gewoon plastic. Verrassing.
E360: Biodegradable plastics are as persistent as regular plastics, study finds
Tijgers taggen voor de wetenschap
Camera’s in natuurgebieden leveren een flinke berg visuele data die zit te wachten tot er iets mee gebeurt. Waaronder van tijgers. Want: elke tijger ís iemand. Nu is er een app voor de iPhone die daar iets mee doet. Als je meehelpt snapshots van tijgers te taggen, kan die datakluwen ontward worden. Met gezichtsherkenningssoftware kunnen individuele tijgers gevolgd worden. Het project heet Wildsense en heeft ook andere dieren.
Bountyeiland wordt bruut zeereservaat
Pitcairn, ooit de jarenlange schuilplaats voor de muitende bemanning van het schip de Bounty, wordt binnenkort een schuilplaats voor vis. Groot Brittannië gaat rond de Pitcairn eilanden in de Stille Oceaan een zeereservaat aanleggen dat het grootste tot nu toe is. Commerciële visvaart wordt verboden en stiekeme piraterij gaat voorkomen worden door monitoring via sattelieten.
The Guardian: Pitcairn Islands to get world’s largest single marine reserve
Tjernobylporn
Zijn kerncentrales je ding? Volg de bouw van het nieuwe omhulsel van Tjernobyl bij de BBC.
Opinie
Grist: Waarom we wel over geoengineering moeten praten ook als we het nooit zullen doen.
Treehugger: Kinderen moeten buitenspelen, de natuur kan het wel hebben.
Geef een reactie