Weekupdate? Ja daar hebben we er eentje van. Hier is ‘ie.
Illegale vissers dumpen… vissers
Een moratorium op illegale visvangst, dat willen we allemaal, toch? Behalve dat in Indonesië de strenge controle een onverwacht versterkend effect heeft op een afgrijselijk jarenlang probleem. Louche visserijbedrijven maken in Indonesische wateren blijkbaar gebruik van migrantenarbeiders op hun schepen, waarbij vaak sprake is van mensenhandel of slavernij. Zodra de vissers klaar zijn – of verjaagd worden dus – dumpen ze hun slecht of onbetaalde medewerkers op het dichtstbijzijnde eiland, waar ze vervolgens vast zitten, want als ex-human-traffic-human zit je niet zo ruim in paspoorten en geld. International Organization for Migration becijferde het aantal momenteel op 4000 gestranden uit Myanmar, Cambodja en de arme delen van Thailand, en dat dit met het nieuwe moratorium de spuigaten uitloopt.
Huffington Post – 4,000 Fishermen Stranded On Indonesian Islands
Radioactief lek door eko kattengrit
Het duurde een jaar, maar dan heb je ook wat: een onderzoek naar een lekkage van radioactief materiaal in de kernafvalopslag bij Carlsbad, New Mexico, VS, kwam door het gebruik van het verkeerde merk kattengrit in vaten die arriveerden uit Los Alamos. Al jarenlang wordt daar blijkbaar kattengrit gebruikt in de vaten nucleair afval omdat het zo goed absorbeert (echt waar). Toen besloot iemand om van anorganisch naar organisch kattengrit over te stappen. Dat bleek in combinatie met de vloeistof in de vaten zo warm te worden dat een vat barstte. Het gaat om het kattengritmerk ‘Swheat Scoop’, dat gemaakt is van tarwe en zichzelf promoot als ‘better for the earth’. Al deze dingen zijn geen grap.
NPR: Official report: nuclear waste accident caused by wrong kitty litter.
Earth Hour is mooi
Een uurtje het licht uit voor de planeet, veel mensen deden dat, en dat was mooi. The Guardian maakte mooie klik-en-sleep van licht-naar-donker én een videootje. Geniet maar even met volle teugen van deze contraïntuitieve marketingstunt voor verlichte landmarks.
The Guardian – Earth Hour around the world
Wikileaks lekt over nog een lelijk handelsverdrag
Als je denkt dat TTIP, het transatlantische handelsverdrag met de VS waar Europa zich niet mee in zou moeten laten, het enige is dat speelt, denk dan nog eens. Er is ook een TPP in de maak, het Trans Pacific Partnership, een overeenkomst tussen de VS en Azië. Wikileaks had er geheime documenten over, en wat blijkt, ook daar krijgen bedrijven buitengewoon veel mogelijkheden om staten te dwingen te doen wat zij willen, of anders dagen ze je voor een investor-state dispute settlement-tribunaal – een soort rechtbank die alleen over handel gaat, niet over mensen, precies zoals in het TTIP. De Ecologist maakt er kaas van, alhier:
The Ecologist – Wikileaks papers reveal TPPS huge corporate giveaway.
Geo-engineering tegen klimaatverandering blijkt te werken
Geo-engineering om het klimaat te redden is onzin, was de gedachte van Ken Caldeira en zijn medeonderzoekers, als klimaatwetenschapper aan Lawrence Livermore National Laboratory. Wat bleek: het werkt wel. Klimaatverandering kun je stoppen met één tuinslang die permanent aerosolen de lucht in spuit: deeltjes die de zon tegenhouden, ongeveer zoals vulkaanas dat doet. Maar dat gaan we niet doen. Omdat het “significant potentieel heeft voor niet te anticiperen, niet te managen consequenties waar we spijt van kunnen krijgen op meerdere vlakken van de mensheid”. Goh, klinkt bekend. Caldeira pleit als alternatief voor nul emissies en heeft daar een goed punt.
Grist – This geoengineering scheme could halt climate change but it’s probably a terrible idea
Maar zou je het drinken?
Deze week twéé gevallen van ‘maar zou je het drinken’-activisme die viral gingen. Kijk hier hoe bezorgde burgers in Nebraska proberen er achter te komen of ze hun water na het fracken voor schaliegas écht nog wel kunnen drinken.
Ecowatch: Nebraska Man Asks Oil and Gas Commission One Simple Question: ‘Would You Drink It?’
En dan was er nog Patrick Moore, de ex-Greenpeaceman die nu lobbyist is voor grote bedrijven als chemie- en gentechgiganten. Als Monsanto zou ik nu niet zo blij met hem zijn. En dit is waarom:
Komt lekker mooi samen met een schandaal over een studie van de effecten van neonicotinoiden op bijen, wat slechte wetenschap bleek. Ook iets dat je niet zou drinken.
Kolencentrales zijn groen
Deze week in ‘lachen om kolencentrales’: het blijkt dat een klimaatfonds van de Verenigde Naties om arme te landen te helpen schone energie te ontwikkelen ook gebruikt kan worden voor de bouw van een nieuwe generatie energiecentrales-waar-ook-kolen-in-kunnen. Oeps. Friends of the Earth noemde de uitkomst van het overleg ‘als een conventie over marteling die martelen niet verbiedt’. Verder wil Japan graag dat je snapt dat de kolencentrales die ze financiert in Indonesië de wereld gaan redden. Het is namelijk ‘climate finance’, was de afspraak op de klimaattop in Peru. Logisch.
Dingen waar je in de Verenigde Staten illegaal mee bezig bent: Zadenruilen blijkt in een aantal staten onder allerlei moeilijke regelgeving te vallen. (Hier is een rapportage van Mother Earth News.) In San Francisco kan een verhuurder blijkbaar dreigen je je huis uit te zetten omdat je je was buitenhangt. No joke.
Open de stal
Ook heel tof: een campagne voor transparantie in de bioindustrie door American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Wat gebeurt er eigenlijk in een stal? Laatmaarziendan. Boeren die gewoon wel normaal met hun dieren omgaan en het prima vinden dat te laten zien, geven gehoor aan de oproep. Die andere soort boeren niet. Nu op social media: #openthebarns.
Tot slot, Jon Stewart heeft als gast in The Daily Show: John Hargrove, schrijver van Beneath the Surface, – een oud Sea World medewerker die gehakt maakt van dolfinaria.
Geef een reactie