Was jouw telefoon ook zo goed in het fotograferen van de eclips van de supermaan? *Kuch* Hier is een weekupdate om het goed te maken.
Dismaland Calais
Soms is de werkelijkheid zo raar, dat je even niet weet wat je ervan moet vinden (ik spreek hier even voor mezelf). Banksky’s Dismaland, het ‘meest teleurstellende pretpark van Groot Brittannië’, annex supersuccesvolle kunsttentoonstelling door Banksky en vrienden, wordt afgebroken. En van alle bruikbare materialen worden er onderkomens gebouwd. In Calais. Zodat er vluchtelingen in kunnen gaan wonen. Echte, levende vluchtelingen, in je ex-maatschappijkritische kunstproject. De Dismaland organisatie presenteerde het besluit als volgt: “Binnenkort open: Dismaland Calais. Kaarten niet online verkrijgbaar.” Okay. Uhm. Ohja het pretpark heeft gezorgd voor een toename van toerisme in de regio van Weston-Super-Mare van 20 procent. Waarom dit informatie is die zonder enige ironische ondertoon in dezelfde nieuwsberichten wordt verwerkt (zie filmpje hieronder) gaat aan mij voorbij.
Klimaat en de krimpende tong
Voor in je triviacollectie: wat krimpt er dankzij klimaatverandering? Hommeltongen. In de Rockies zijn deze hommelsoorten en bloemen evolutionair gezien op elkaar ingespeeld, met lange bloemvormen en bijbehorende lange diertjestongen. Maar de langtonghommelpopulatie liep terug. Waarom? Wetenschappers besloten de tongen van toen en nu te meten, en vonden dat sinds 1966 de lengte met wel een kwart is afgenomen. Klimaatverandering leek de enige sluitende verklaring voor het verbreken van de exclusieve relatie tussen langtonghommels en lange bloemvormen. Lees hoe het zit na de klik.
The Atlantic – How Climate Change Shrank the Tongues of Long-Tongued Bumblebees
Tips voor Volkswagen van BP
Weet je wie wat tips heeft voor Volkswagen qua hun PR-ramp? Een oud BP-topman. Lord Browne schreef een boek over het herstellen van PR-rampen, getiteld Connect. Na de klik, een lezenswaardig stukje over vertrouwen, hoe je relatie met de samenleving ongeveer dertig procent van je marktwaarde is, en dat we in gevaarlijk terrein zitten als de meerderheid van de mensen niet van business houdt. Wie de ‘we’ is waar hij het over heeft, is iets om even bij stil te staan. Misschien kan hij ook eens een boek schrijven over hoe te herstellen van milieurampen.
The Guardian – Former BP boss on VW scandal: ‘With these big crises, you have to overreact’
Extreme beschaving
Al die stukmakerij van onze Aarde, waar is het eigenlijk goed voor? Verrijkt het mensen hun leven of verstikt het het? Dat vroeg George Monbiot zich af, groene opiniemaker bij The Guardian. Hij lanceerde onlangs de hashtag #extremecivilisation, met de vraag aan mensen: noem het meest absurde product dat je kent, de meest extreme uitwas van onze civilisatie. Prachtige voorbeelden stroomden binnen. Pruiken voor babies. Een sneeuwsauna. Een watermeloenkoelkast op wielen. Voorgepelde bananen. Een eierhouder die je telefoon vertelt hoe veel eieren je nog hebt. Leuke aanvulling: een gadget waarmee je eieren kunt klutsen ín de schil.
#extremecivilisation HOLD ON BEFORE THE HASHTAG DIES OUT! pic.twitter.com/rpW9v6EbvA
— AouneAFC|NYC (@GhostOfDiaby) 1 oktober 2015
How about this @GeorgeMonbiot? For when you need both hands on phone at all times #extremecivilisation pic.twitter.com/bUQyAnUbPY
— Calum Shambolic (@ShambolicCalum) 17 september 2015
#extremecivilisation – office foot tanner pic.twitter.com/GWC9zrOc3j
— Wim Verbeke (@mrwimverbeke) 29 september 2015
iPotty! Blinding Your Child Made Easy. RT @ClaireOpen: @GeorgeMonbiot Introducing the ipotty #ExtremeCivilisation pic.twitter.com/rWnsrxuCme
— R. Glögg (@Howtowinfriends) 11 september 2015
Och en er is ZO veel meer waar dat vandaan komt. Klik! #extremecivilisation
Bonus: opwarming voor strijkkwartet
Zo mooi! Ga even zitten en luister. Dit is een muziekstuk gecomponeerd door Daniel Crawford, een student aan de Universiteit van Minnesota, die 133 jaar klimaatdata bewerkte voor een strijkkwartet. De prachtigste manier om te laten zien dat niet elk werelddeel in gelijke mate opwarmt. Zet je schrap voor de laatste tonen. Hoog.
The sound of climate change from the Amazon to the Arctic from Ensia on Vimeo.
Geef een reactie