Deze week hebben we wetenswaardige groene dingen uit Engelstalige media voor u bijeengeveegd. Ga er even voor zitten, en je bent weer helemaal bij! Met als bonus een relevant kattenfilmpje.
Bijen winnen rechtszaak tegen Bayer
Bayer was niet blij met Friends of the Earth Duitsland (BUND). Die claimden dat het bestrijdingsmiddel Thiacloprid schadelijk was voor bijen. Zozeer niet blij was het chemieconcern, dat het naar de rechter stapte. Maar helaas (/gelukkig): de rechter vond echter dat de milieuorganisatie het recht had om haar zorgen uit te spreken.
The Guardian: Bees victory in pesticide battle – Bayer libel action dismissed
Klimaatneutrale brouwers in de VS
Bierbrouwerijen zijn de verstandige partij in de samenleving, blijkbaar. In de Verenigde Staten hebben 24 bierbrouwerijen een declaratie ondertekend om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, bovendien willen ze druk uitoefenen om klimaatwetgeving voor elkaar te krijgen. “Bier ligt mensen na aan het hart.” Zegt een brouwer. “Ik denk dat als mensen zien dat hun favoriete merk zich uitspreekt, het hen de moed geeft om dat ook te doen.”
Huffngton Post: Beer brewers unite to call for action on climate change
Zonsverduistering en Duitse solar
Wat gebeurt er met Duitsland als de maan voor de zon schuift straks? De vorige keer dat dat gebeurde was solar nog geen procent van belang voor de energiemarkt. Nu wel zeven procent. Hier een analyse over hoe erg het al dan niet gaat zijn, inclusief fijne grafiek.
Mother Jones: Solar eclipse and Germany’s power
Zorgelijk weinig groeispurt bij bioindustrievarkens
Voor wie zin heeft zich zorgen te maken over de bioindustrie: antibiotica zorgt er nauwelijks meer voor dat varkens sneller groeien. De vrees bestaat dat antibiotica er aanvankelijk voor zorgden dat ziekteverwekkers geen inspanning van het immunsysteem vroegen en alle energie naar groei kon gaan, maar dat deze nu resistentie ontwikkelen.
Mother Jones: Antibiotics don’t actually promote growth
‘Deel’ je privilege
De deeleconomie gaat eigenlijk helemaal niet over delen. Ziehier hoe het eruitziet als we die zogenaamd-prachtige idealen toepassen op het waardevolste dat je misschien wel hebt: privilege.
Dassenjacht politiek fiasco
In het Verenigd Koningkrijk heeft men een probleem: dassen verspreiden tbc naar rundveehouderijen. Na lang aandringen van boeren in Somerset en Gloucestershire is er als proef begonnen met afschieten, maar dat valt niet mee, want de das is beschermd, en dat valt ook niet zo goed bij het publiek. Onze collegae bij Sargasso hebben een mooi overzicht van het krachtenveld gemaakt. En op The Ecologist vraagt men zich af of het de Tories de verkiezingen gaat kosten.
Zeg geen ‘klimaatverandering’
Vorige week bleek dat in Florida de Republikeinse gouverneur Rick Scott zijn functionarissen verboden heeft de term ‘climate change’ te gebruiken in overheidscommunicatie – en nee, ook ‘global warming’ mag niet – hetgeen leidde tot absurdistische situaties waarbij onderzoekers in een presentatie over de bescherming van koraalriffen de grootste bedreiging niet mochten noemen. Nu blijkt dat dit helemaal geen nieuws is. Vorig jaar bleek dit in Pennsylvanië en North Carolina ook gewoon al gebeurd te zijn. John Kerry heeft ondertussen deze struisvogelpolitiek veroordeeld. “We hebben de tijd niet om te debatteren over of je ‘klimaatverandering’ mag zeggen of niet.” Lastig debatteren, trouwens, als je de-term-in-kwestie niet mag uitspreken.
Kernenergiesoap Iran
Gaat president Obama een overeenkomst sluiten met Iran over een vreedzaam nucleair programma, of niet? Maakt allemaal niet uit, zeiden 47 Republikeinse senatoren. Zij ondertekenden een brief aan Iran, en stuurden ‘m ook echt, waarin staat dat het land er vanuit kan gaan dat de volgende administratie elke deal weer ongedaan zal maken. Europa bekritiseerde de senatoren vervolgens heftig voor het saboteren van gevoelige onderhandelingen voor binnenlands gewin, waarop senator Ted Cruz de vergelijking maakte tussen aanpappen met Iran en Europa’s laksheid ten opzichte van, jawel, Hitler.
Ondertussen vindt Iran zelf de brief een propagandagrap. Het zou wel eens een omgekeerd effect kunnen hebben.
Schaliegasporn
Hou je van schaliegas? Wil je er alles over weten? Mother Jones heeft een dossier over schaliegas in China. Een enorm dossier. Enjoy.\
Schaliegas in China
Nieuw: slow flowers
Helemaal hip: bloemen uit je achtertuin, metaforisch gesproken dan. Onderzoeksjournalist Debra Prinzing dook in de wereld van internationale handelsafspraken die ervoor zorgen dat bloemen van ver goedkoper zijn dan bloemen van dichtbij. Onderhand zijn er een boek, een podcast en een online database over Slow Flowers.
Grist: There’s a local flower movement blooming
Gezonde lucht Detroit
Mensen in Detroit willen ook zonder problemen ademen, blijkt, en ze voeren er actie voor, in samenwerking met de Sierra Club.
Huffington Post: Detroid Area Residents Demand Clean Air
Cambodjaanse activist uitgezet
Cambodja wil heel graag een enorm gebied in de Areng vallei onder water zetten voor een onrendabel hydroelektrisch project dat tot stand lijkt te komen met corruptie en landgrab. Alex Gonzalez-Davidson, de oprichter van Mother Nature Cambodia en van Spaanse afkomst, organiseerde daar nationale en internationale protesten tegen. Dankzij het verlopen van z’n visum kwam hem dat na twaalf jaar wonen en werken in Cambodja te staan op uitzetting.
The Ecologist: Cambodia expels forest defender
Canada heeft nu teerzandterroristen
Er is nieuwe anti-terrorismewetgeving in Canada en de definitie van ’terrorist omvat nu ook teerzandactivisten, ingebed in een algehele twijfeltoon ten opzichte van klimaatverandering. Het rapport van de Royal Canadian Mounted Police dat is gelekt naar Greenpeace is amusant pijnlijk, zo citeert het onder andere een klimaatskeptische columnist van The Toronto Sun als ‘bewijs’.
The Ecologist: Tar sands activists are Canada’s new terrorists
Opinie
The Guardian: “Tegenstanders van gentech zijn net zulke wetenschapsontkenners als klimaatsceptici.”
The Guardian: “Het demoniseren van steun voor fossiele brandstoffen kan zich tegen de campaigners keren.”
The Ecologist: “Patriarchie is het probleem voor onze planeet. Alleen vrouwen kunnen haar redden.”
The Guardian: “Dat ik werk voor Shell zegt niet dat ik geen moraal heb of dat ik klimaatverandering niet accepteer”
Katten
Wilde katten overspoelen dorpje na het instorten van een zoutmijn in Bayou Corne, Louisiana.
Geef een reactie