Op de Nuclear Security Summit in Den Haag wordt 24 en 25 maart gesproken over maatregelen om het nucleair terrorisme tegen te gaan. Volgens het Landelijk Platform Tegen Kernenergie wordt op deze bijeenkomst echter over de werkelijke oorzaak van deze toename van beschikbaar nucleair materiaal niet gesproken. Dat is in belangrijke mate de nucleaire industrie en het zogenaamd ‘vreemdzame’ kernenergie. Op 24 maart voeren zij daarom actie.
Op 24 en 25 maart wordt de Polderbaan bij Schiphol een parkeerplaats voor een slordige vijftig ‘Air Force One’ vliegtuigen van regeringsleiders. Dertienduizend agenten worden ingezet, het halve land wordt afgesloten en er vliegen permanent twee F16’s boven de westkust. Dit allemaal voor de Nuclear Security Summit die deze dagen in Den Haag plaatsvindt. Op deze top van wereldleiders – de grootste ooit in Nederland gehouden – wordt gesproken over maatregelen om het nucleair terrorisme tegen te gaan. “Er is nu eenmaal veel nucleair materiaal, hoe moeten we er voor zorgen dat dat uit handen blijft van mensen die daar kwaad mee willen”, zo luidt de centrale vraag.
Kernenergie
Volgens het Landelijk Platform Tegen Kernenergie (LPTK) wordt op deze bijeenkomst echter over de werkelijke oorzaak van deze toename van beschikbaar nucleair materiaal niet gesproken. Die oorzaak ligt namelijk in belangrijke mate bij de nucleaire industrie en het zogenaamd ‘vreemdzame’ kernenergie.
Door de omvangrijke kernenergie-industrie zijn splijtbare materialen geschikt voor nucleaire bommen niet moeilijk te verkrijgen, zo blijkt uit het onlangs verschenen rapport Nuclear Security – in cauda venenum dat in opdracht van WISE is gemaakt. Daarnaast worden door de nucleaire industrie stelselmatig de risico’s van kernenergie gebagatelliseerd. Ook zijn mogelijke aanvallen op nucleaire installaties met conventionele wapens die lijden tot grootschalige nucleaire ongelukken niet uit te sluiten.
Symptoombestrijding
Het LPTK noemt de topbijeenkomst daarom symptoombestrijding. “Het ‘vreedzame gebruik van kernenergie’ zorgt direct en bewust voor de technologie en het materiaal die de grote internationale conflicten van de laatste decennia (Irak, Noord-Korea, Iran) veroorzaakten, maar hierover wordt niet gesproken.” Volgens het platform moet een strijd tegen nucleair terrorisme en kernwapens echter een strijd zijn tegen kernenergie.
Het Platform vindt het dan ook onbegrijpelijk dat als onderdeel van de nucleaire top in de Beurs van Berlage in Amsterdam de Nuclear Industry Summit wordt gehouden, een bijeenkomst van de nucleaire industrie. “Het is gotspe dat als officieel programma-onderdeel van een bijeenkomst van wereldleiders die tot doel heeft de toegang van terroristen tot nucleaire technologie tegen te gaan, een bijeenkomst georganiseerd wordt om die materialen en technologie te verspreiden. Nog erger is dat het ministerie van Economische Zaken zelfs als sponsor van de Summit optreedt en minister Kamp hoogst persoonlijk de Beurs komt openen”, aldus het LPTK.
Volgens het LPTK probeert de wereldwijde nucleaire industrie met deze bijeenkomst “haar blazoen op te poetsen en haar straatje schoon te vegen. Maar het zijn juist deze bedrijven die de verdere verspreiding van nucleaire technologie en materialen actief promoten.”
Actie
Op maandag 24 maart voert het Landelijk Platform tegen Kernenergie voor de Beurs van Berlage onder het mom ‘Kernenergie op het Damrak, nee bedankt’ actie tegen de Nuclear Industry Summit.
Lees ook: Nucleiare top negeert de echte nucleaire dreigingen
Geef een reactie