Kim van Sparrentak (32)
IsEuroparlementariër voor GroenLinks
Missie bij Milieudefensie van 2016-2017 als communicatiemedewerker duurzaam verkeer
Voormalige MD'ers
Ooit werkten ze voor Milieudefensie (MD), nu doen ze iets heel anders. Maar allemaal bleven ze betrokken bij milieu en klimaat. Zo werd Wouter van Eck dé aanjager van voedselbossen in Nederland, is Tessel Hofstede nu actief bij Extinction Rebellion en zit Kim van Sparrentak voor GroenLinks in het Europees Parlement.
Voormalige MD’ers: Wouter van Eck
Waarom wilde je bij Milieudefensie werken?
“Om de wereld te verbeteren. Ik was al actief bij de lokale afdeling in Nijmegen en zat in de redactieraad van het toenmalige Milieudefensie Magazine. Zo rolde ik erin. Landbouw en voedsel zijn altijd mijn passie geweest. Op veel onderwerpen die we toen agendeerden, hebben we gelijk gekregen: biodiversiteit, stikstof, reductie van de veestapel. Maar ik heb ook geleerd dat kennis van milieuproblemen niet automatisch leidt tot verstandig beleid. De politiek werkt traag, daar is druk voor nodig.
Ondertussen zat je zelf ook in de politiek, als gemeenteraadslid voor GroenLinks.
“Ik leidde een dubbelleven. Overdag actievoeren in Den Haag of Brussel en ’s avonds zat ik in de gemeenteraad. Toch was dat niet zo tegenstrijdig als het lijkt, want eigenlijk deed ik er hetzelfde: mensen informeren en betrekken, je verhaal uitdragen via de media, politici open tegemoet treden. En dat doe ik nu nog steeds. Bij Milieudefensie maakten we duidelijk wat er fout ging bij de industriële landbouw. Nu laat ik zien hoe het anders kan.”
Samen met je partner legde je het eerste voedselbos in Nederland aan, Voedselbos Ketelbroek. Nu is er een hele beweging ontstaan. Hoe verklaar je het succes?
“Pieter en ik gingen aan de slag op een kale maisakker, een plek waar de natuur helemaal verdwenen was. Na een paar jaar kregen we door dat het voedselbos echt werkt. Het aantal insecten en amfibieën nam weer toe, en tegelijkertijd ook de voedselproductie. Nu zijn er zeker 120 voedselbossen in Nederland. Het is een omwenteling vanaf de basis, door boeren en particulieren, die perfect aansluit bij de formele doelstellingen van de overheid, maar wel een stuk sneller gaat in het realiseren ervan.”
Geef een reactie