In Nederland mag voorlopig nog niet naar schaliegas worden geboord. Dat besloot minister Kamp half september voorafgaand aan een hoorzitting over dit onderwerp in de Tweede Kamer. Is Kamp gezwicht voor het brede maatschappelijk protest, of is dit uitstel een slimme zet van de minister?
Duidelijk is dat Kamp niet anders kon. Coalitiepartner PvdA had zich niet laten overtuigen door het onderzoeksrapport van ingenieursbureau Witteveen+Bos naar de risico’s van schaliegaswinning. Ook de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) had veel kritiek; de bovengrondse effecten op de kwaliteit van de leefomgeving en natuur en milieu waren niet voldoende meegenomen. En juist met deze effecten hebben bewoners in de buurt van boorlocaties te maken. Meer locatiespecifiek onderzoek is dus noodzakelijk. Dat onderzoek kost minstens anderhalf jaar. Uitstel dus, maar als het aan de minister ligt zeker geen afstel.
Waarschijnlijk verwacht Kamp dat het opgelaaide verzet tegen schaliegas eind 2014 verdwenen is. Vooralsnog lijkt het daar niet op. De petitie ‘Stop schaliegas’ wordt nog dagelijks getekend en nadert de 80 duizend ondertekenaars, gemeenten verklaren zich nog steeds schaliegasvrij (inmiddels meer dan 80) en in steeds meer gemeenten worden bewonersgroepen tegen schaliegas opgericht. Ook een vijftal provincies, waaronder Brabant en Flevoland, hebben zich uitgesproken tegen boorlocaties in hun provincie.
Geef een reactie