• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > De Activist > Voorkom Voedselverspilling: Paula Zwitser zamelt brood in voor energie

Voorkom Voedselverspilling

Als voedsel je passie is, is het ontzettend zonde om dat eten aan het eind van de dag weg te gooien. Deze drie mensen willen voorkomen dat voedsel verspild wordt. Guido Vollebrecht bedacht dat je best paprikapoeder kunt maken van de resten van het groentesnijbedrijf waar hij werkte. Thomas Luttikhold ontwikkelde de WasteWatchers app om voedselverspilling tegen te gaan in professionele keukens. En Paula Zwitser zamelt brood in bij moskeeen en bejaardentehuizen in Rotterdam, om het te vergisten tot energie.

Voorkom Voedselverspilling: Paula Zwitser zamelt brood in voor energie

Paula Zwitser (39)
Iscampagneleider bij BroodNodig
Missie geen brood meer in de prullenbak

“Van één brood kan je een gaspit een uur lang laten branden”

Met BroodNodig zamelen jullie oud brood in op vijftig plekken in Rotterdam. Waarom?

“Brood staat in de top drie van het meest weggegooide eten. Ik denk dat iedereen dat wel herkent, die kapjes die altijd overblijven. Maar mensen gooien ook hele broden weg. Wij vonden dat zonde, en gingen onderzoeken of dat oude brood nog ergens anders voor gebruikt kan worden. Het bleek een prima grondstof voor biogas te zijn.”

Hoe werkt dat?

“Kort gezegd maak je van het brood een broodpap, dat in een vat wordt gepompt waar een bacteriesoep in leeft. Die zet het brood om in methaangas, wat vervolgens volledig verbrand wordt zodat je CO2-neutrale energie over houdt. Van één brood kun je een gaspit een uur lang laten branden.”

Dus Rotterdammers kunnen nu zonder schuldgevoel hun kapjes laten liggen?

“Nou nee, het is voedsel, dus opeten of minder inkopen blijft het beste. Wij willen vooral de discussie aangaan en het gedrag van mensen veranderen. We gaan eerst de wijk in, praten met mensen in buurthuizen, scholen en moskeeën. Pas daarna zetten we een bak neer.”

Jullie komen ook in wijken waar nog nauwelijks afval wordt gescheiden. Hoe krijg je bewoners zover om hun brood apart weg te brengen?

“Het mooie is dat verschillende bevolkingsgroepen elkaar vinden in hun wens om geen brood te hoeven weggooien. Zoals oude mensen die de oorlog hebben meegemaakt, of moslims die geen eten mogen weggooien. Zij gooien hun brood al niet in de prullenbak, ze geven het liever aan de eendjes. Maar dat trekt weer ratten en duiven aan. Wij bieden een alternatief, waar ook de gemeente blij mee is.”

Stichting Broodnodig kun je hier vinden.

Meer "Voorkom Voedselverspilling"

Voorkom Voedselverspilling

Voorkom Voedselverspilling: Guido Vollebrecht bedacht paprikapoeder van snijresten

Guido Vollebregt (23)
IsProductmanager bij Royal Flora Holland
Missie reststromen in de tuinbouw beter benutten

Voorkom Voedselverspilling

Voorkom Voedselverspilling: Thomas Luttikhold bedacht Wastewatchers voor de horeca

Thomas Luttikhold (27)
Isoprichter van Wastewatchers
Missie minder eten weggooien in de horeca

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: De Activist Tags: voedselverspilling Verschenen in: Down to Earth 44 (december 2017) Activisten: Voorkom Voedselverspilling

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

In actie

In actie als vrijwilliger voor Milieudefensie: Marcia Narain

Marcia Narain natuurlijk kookt regelmatig voor de m­­edewerkers op het Milieudefensie-kantoor, onder het motto: weg met voedselverspilling.
Beter boeren, Landbouw & voedsel

Het ei van Maurits

In gesprek met Maurits Groen, oprichter van de klimaatneutrale kippenboerderij Kipster. Hij wil met zijn eieren niet alleen het agrarische systeem omvormen: hij wil dat de markt echt anders gaat werken.
De Activist

Gek van insecten: Sjoert Fleurke

Van alle diersoorten behoort ongeveer driekwart tot de insecten. Nederland telt zo'n 20 duizend soorten. Maar het gaat niet zo goed met de kleine beestjes. En erg populair zijn ze ook al niet. Daarom verplaatst wespenvriend Sjeurt Fleurke wespennesten op diervriendelijke wijze.
De Activist

Stikstofstrijders: John Arink

John Arink zorgt op zijn biologisch-dynamische boerenbedrijf al 30 jaar voor een minimale stikstofuitstoot. Gewoon, omdat het goed voelt.

Footer

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees Down to Earth 91

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons