Toen ik in 2014 voorzitter werd van JMA, voelde ik de verantwoordelijkheid om samen met honderden leden om te strijden voor een beter klimaat en een rechtvaardig klimaatbeleid. Samen met mijn bestuur mocht ik een nieuwe bladzijde toevoegen aan de rijke historie. Met onder meer Koelestudenten (studentenhuizen streden met elkaar om de laagste energierekening) en de Underwear-run (we renden met 80 studenten in ondergoed door Amsterdam om aandacht te vragen voor de vervuilende katoenindustrie) bleek dat een mooie bladzijde te zijn.
Jongeren Milieu Aktief (zoals het vroeger heette) is 31 jaar geleden opgericht door Wageningse studenten die zich lieten inspireren door het Brundtland-rapport. Zij wilden met JMA de belangen van de ’toekomstige generaties’ behartigen. Vooral in de beginjaren had JMA veel invloed. Het richtte onder meer EcoNaction, LHUMP (voorloper van StudentenvoorMorgen) en zo’n vijftien andere universitaire milieuplatforms op. Eind jaren 90 werd de subsidie aan JMA stopgezet onder het mom van liberalisering. Na enkele omzwervingen kwam het in 1999 onder de hoede van Milieudefensie.
De rijke geschiedenis heeft ons veel goodwill en impact gebracht. Veel vrijwilligers van JMA treden toe tot de gelederen van Milieudefensie, overheden of andere ngo’s. Zij blijven vanuit hun nieuwe functies strijden voor een beter klimaat en helpen JMA waar mogelijk. Daarbij hielp het zeker dat JMA destijds een van de weinige jongerenklimaatorganisaties was. JMA-vrijwilligers voegen nog steeds elk jaar een mooie bladzijde toe aan die rijke historie, maar ondertussen wordt het wel steeds moeilijker om je als organisatie te onderscheiden. Dat komt door onder meer het versnipperde landschap. Jongerenorganisaties als Fridays For Future, Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling en Jonge Klimaatbeweging hebben allemáál een prominente rol binnen de jongerenklimaatbeweging. Ironisch genoeg richtte JMA zelf twee van haar concurrenten op, StudentenvoorMorgen en Jonge Klimaatbeweging. Daar heb ik als oprichter van de Jonge Klimaatbeweging ook een aandeel in gehad. Destijds was het een logische keuze om met een nieuwe jongerenorganisatie vervolg te geven aan het JongerenKlimaatmanifest, nu maakt hun succes het voor JMA moeilijk zich te onderscheiden.
Het komende jaar wordt enorm belangrijk voor JMA. De club sluit een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Milieudefensie, een belangrijke keuze. Kiest JMA voor verzelfstandiging of voor het voortzetten als jongerenteam binnen Milieudefensie? Hoe zien de JMA-jongeren de toekomst voor zich? JMA heeft zichzelf vaker opnieuw moeten uitvinden. Ik wens hun veel wijsheid toe bij het maken van die keuze. Mijn advies zou zijn om te kiezen voor radicale klimaatrechtvaardigheid. Behalve dat het zou passen bij JMA’s idealen, brengt klimaatrechtvaardigheid ook jonge klimaatactivisten op de been. Eén ding is zeker. Milieudefensie en JMA kunnen niet zonder elkaar. Want samen kan het anders.
Lawrence Cheuk was jarenlang actief als jongere klimaatactivist. Hij was voorzitter van JMA en lid van het Europees jongerenbestuur. Hij zet zich in voor een rechtvaardig klimaatbeleid, inclusiviteit en antiracisme.
Geef een reactie