Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Energie & klimaat > Voedselbedrijven doen te weinig aan CO2-beperking

Voedselbedrijven doen te weinig aan CO2-beperking

Redactie Down to Earth | 23 mei 2014 |

De tien grootste voedingsmiddelenbedrijven doen te weinig aan het beperken van CO2-uitstoot. Vooral in de toeleveringsketen dragen ze zelf bij aan het probleem. Dat meldt Oxfam Novib in hun rapport Standing on the Sidelines.

 

CO2_geschreven_in_de_lucht_copyklein

Het rapport Siding the Sidelines is gepresenteerd als onderdeel van de internationale Behind the Brands campagne. Deze campagne richt zich op het sociale- en milieubeleid van de 10 grootste levensmiddelenbedrijven in de wereld.

Het gaat hierbij om de bedrijven Associated British Foods (ABF), Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo en Unilever. Oxfam heeft berekend dat zij samen jaarlijks 263,7 miljoen ton broeikasgassen produceren. Dat is net zoveel uitstoot als alle Scandinavische landen bij elkaar.

Toeleveringsketen

Zo’n 29,8 miljoen ton hiervan komt uit de eigen directe bedrijfsvoering, de helft door de productie van landbouwgewassen in de toeleveringsketen. Vooral deze uitstoot wordt niet gedekt door de doelen die de bedrijven zich zelf hebben gesteld om de CO2-uitstoot te beperken.
Daarnaast laten ze te weinig van zich horen in openbare debatten over de aanpak van klimaatverandering, daarbij uitgezonderd Unilever en Nestlé en in mindere mate Coca-Cola en Mars.

Nu al schade

Inmiddels leidt een aantal bedrijven schade door de klimaatverandering. Unilever zegt dat zij hierdoor jaarlijks 300 miljoen euro verliest door overstromingen en extreme kou. General Mills heeft begin 2014 gemeld 62 productiedagen (zo’n 3 tot 4 procent) te hebben verloren door extreem weer.

Oxfam Novib heeft berekend dat vooral Kellogg en General Mills slecht scoren op hun beleid om klimaatverandering tegen te gaan. De organisatie roept deze bedrijven op hun uitstoot bij de productie van landbouwgewassen bekend te maken evenals hun meest vervuilende leveranciers. Verder vindt Oxfam dat zij voor hun toeleveranciers reductiedoelen moeten opstellen.

Prijzen stijgen

Oxfam Novib verwacht dat door de klimaatverandering en stijgende graanprijzen de consumentenprijs van zowel de cornflakes van Kellogg’s als de Kix Cereal van General Mills de komende 15 jaar tot 44 procent duurder zou kunnen worden.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Energie & klimaat, Landbouw & voedsel Tags: klimaat, klimaatneutraal

Redactie Down to Earth

Redactie Down to Earth

Schrijver

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

  • Volg Redactie Down to Earth op Facebook
  • Volg Redactie Down to Earth op Twitter @D2Emag
  • Volg Redactie Down to Earth op LinkedIn
  • redactie@downtoearthmagazine.nl
  • Website van Redactie Down to Earthdowntoearthmagazine.nl/over-ons
  • Alle artikelen van Redactie Down to Earth op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Interview

Donald Pols: “stem op een partij die sociaal en groen met elkaar verbindt”

Een jarenlange strijd bij de rechter leidde tot een klinkende overwinning voor de milieubeweging: Shell is verantwoordelijk voor de in Nigeria aangerichte schade. Voor de directeur van Milieudefensie is dit nog maar de eerste stap. Nu is het aan de overheid, en dus aan de kiezer.
Kijktips

Deze docu’s moet je (thuis) niet missen tijdens het IDFA

Het IDFA vindt dit jaar deels online plaats. Om deze topfilms zou je volgens onze recensent tranen kunnen laten van ontroering. Of van verdriet, liefde, schoonheid, woede en nog zo wat emoties.
Bossen, Landbouw & voedsel

Dit is hoe het regenwoud hoort te zijn

In de Finca Amazónica groeit het regenwoud weer terug. Op deze Amazoneboerderijen werken de boeren samen met de natuur.
Landbouw & voedsel, Uitgesproken

“Met AI kan Afrika de graanschuur van de wereld worden”

Artificiële intelligentie kan boeren helpen om beter om te gaan met klimaatverandering, zegt datawetenschapper Racine Ly.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons