Elias Bom, 32
Isconsultant en voorzitter van Laat Woerden Niet Zakken
Missie geen gas- en oliewinning onder Woerden
Verzet tegen kleine gasvelden
Gas wordt niet alleen gewonnen in Groningen, maar ook uit kleine gasvelden verspreid over het hele land. En overal zijn mensen die zich daartegen verzetten. Wij portretteren er drie. Elias Bom is voorzitter van Laat Woerden Niet Zakken, Monique Plantinga is voorzitter van Tsjingas – Tegengas – in Nij Beets en Peter Flohr is lid van Stop Gaswinning Loon op Zand.
Verzet tegen kleine gasvelden: Peter Flohr van Stop Gaswinning Loon op Zand
In Loon op Zand wordt al sinds de jaren 90 gas gewonnen. Waarom is daar nu verzet tegen ontstaan?
“In 2017 hadden we een aardgaslek. Het duurde maar vier seconden, maar de gevolgen waren groot. Landbouwgrond moest afgegraven worden, waardoor maïs- en aspergeoogsten zijn vernietigd, en zelfs bijenkolonies. Dat heeft mensen hier wakker geschud voor de risico’s. Vorig jaar werd een aanvraag voor verlenging en uitbreiding van de gaswinning ingediend. We hebben meteen een bijeenkomst georganiseerd en een actiegroep opgericht.”
Actievoeren ligt jou wel?
“Het zit in mijn genen. Mijn familie kwam in 1954 vanuit Indonesië naar Nederland. Het verhaal gaat dat mijn moeder twee dagen na aankomst in Den Haag ging pleiten voor een beter onderkomen. Zelf ben ik vanaf mijn studententijd al actief, sinds 2006 zit ik in de gemeenteraad. Het protest tegen de gaswinning is een strijd van burgers en kleine gemeenten tegen een machtige landelijke overheid en een grote onderneming als Vermilion. Dat is een heel ongelijke, onrechtvaardige strijd. Maar ik leg me daar niet zomaar bij neer. Als je niks zegt, gebeurt er ook niks.”
Hoe willen jullie de uitbreiding tegenhouden?
“We zijn een petitie gestart en hebben handtekeningen verzameld. Ook hebben we een zienswijze geschreven en ingediend. Die is door het ministerie afgewezen, daarom gaan we in beroep bij de Raad van State. Hopelijk keert het verstand op tijd terug bij de minister. Er moet een keer een ommedraai gemaakt worden, weg van het gas. Dan is het toch een goed begin om kleine gasvelden eerst te sluiten?”
Geef een reactie