Het is mogelijk om voor 2030 vrijwel volledig over te stappen op duurzame energie. Dat stelt Urgenda in een vandaag verschenen rapport. Volgens de actieorganisatie voor duurzaamheid en innovatie kan een duurzame energievoorziening worden opgebouwd door anders te gaan wonen, reizen, eten, consumeren en produceren en door anders energie te produceren.
Volgens Urgenda is het “voorstelbaar en betaalbaar” om voor 2030 een transitie te maken en zijn de technieken en de mensen daarvoor aanwezig. Bouwen aan een duurzame energievoorziening zou bovendien minimaal 150.000 banen opleveren.
Er wordt vaak vanuit gegaan dat er minstens veertig jaar nodig is om een omslag te maken. “Maar onder druk wordt alles vloeibaar”, aldus Urgenda. “We hebben simpelweg geen veertig jaar.”
Besparen
Om de energievoorziening volledig duurzaam te kunnen maken is een energiebesparing van 50 procent in twintig jaar over alle sectoren noodzakelijk. Daarnaast moeten in die periode bijna alle bestaande gebouwen energieneutraal worden gemaakt, reizen mensen in Nederland vaker met deelauto’s en (nieuwe) vormen van OV en wisselen ze hun auto (als die er nog is) de komende twintig jaar in voor een elektrische auto. Ook eten we meer plantaardig voedsel dat voornamelijk regionaal geproduceerd is. De tuinbouw en het bedrijfsleven gaan besparen en deels over op duurzame energie.
Zon en wind
De overgebleven energievraag zal in eerste instantie opgelost worden met zonne- en windenergie. Met behulp van nieuwe technieken, zal er tevens op termijn geen biomassa meer ingezet hoeven te worden. In het 100 procent duurzaam scenario heeft Urgenda naar eigen zeggen zeer conservatief gerekend en deze nieuwe technieken buiten beschouwing gelaten. Het zou dus nog sneller kunnen.
Om de omslag te maken is wel een extra investering van 2 miljard euro per jaar in elektriciteitsnetten nodig. Daarnaast moet 7 miljard euro per jaar in duurzame elektriciteits- en warmteproductie worden gestoken.
Het 100-procent-duurzaamscenario zou volgens de organisatie in 2030 lagere energiekosten opleveren. Die zouden uitkomen op 58,5 miljard euro, tegenover 61,4 miljard euro als de huidige koers wordt vastgehouden. Bovendien zou Nederland veel minder afhankelijk worden van import dan wanneer op de oude voet wordt doorgegaan. In dat geval neemt de import van energie alleen maar toe, omdat het gas opraakt.
Lees hier het rapport Nederland 100% op duurzame energie. Het kan als je het wilt
Lees ook: De donkergroene bril van Marjan Minnesma
roland zegt
100% duurzaam?
Vergeleken met ons huidige energieverbruik omvat de beoogde zon- en windenergie ruim 1/10, ook wordt de overproduktie op de markt gedump (bijlage 4), vrijwel kosteloos!!
De cijferbrij wekt de indruk van deugdelijkheid. Dat werkt averechts nu daar gemakkelijk doorheen geprikt kan worden!
Toegegeven het rapport gaat gemakshalve uit van een halvering van het energieverbruik, waarbij de industrie (grootverbruikers!) wordt ontzien. Hoe die jaarlijkse energieverbruiksdaling bereikt wordt blijft vaag. In nood is alles mogelijk, heet het.
Waarom dan niet 3% vermindering per jaar, dat maakt vele dure zeewind en zon-pv overbodig?
A. de Dood-Matze zegt
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1397719
Bekijk het pleidooi van Wubbo Ockels en zie dat het kan! Hij gebruikte wind en zon als bron, om naar Aruba te varen, produceerde meer energie dan hij op kon maken. (Op ongeveer 14 min., maar hele doc. is prachtig!)