Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Superkool

Superkool

Nienke Oosterbaan | 21 december 2013 |

Als het op eten uit eigen tuin aankomt, zitten we niet in het makkelijkste seizoen. Maar de ‘doorgewinterde’ doe-het-zelver voedt zichzelf toch het hele jaar door met eigen oogst. En ja, dan staat er in de eerste en de laatste maanden van het jaar wat vaker kool op tafel. Want kolen groeien nou eenmaal lekker in de Hollandse grond, je kunt ze in het najaar oogsten en, als je het goed doet (aan de stronk!), de hele winter bewaren.

Gelukkig is veel kool eten minder saai dan het klinkt. Er zijn namelijk nogal wat soorten kool: boerenkool, witte kool, rode kool, bloemkool, spitskool, broccoli, spruitjes, koolrabi. En die kun je allemaal op 101 manieren klaarmaken. Hartstikke lekker.

 Naast lekker en voedzaam, is kool ook nog eens extreem gezond. Sterker nog, het is een soort wondermiddel ter voorkoming of genezing van allerhande kwalen. Dat is geen nieuws. Hippocrates, arts in de Griekse oudheid, zag kool al als medicijn. De Romeinen noemden het de arts van de armen. Grootmoeders en kraamverpleegkundigen weten al jaren dat koolbladeren goed zijn tegen zwellingen en (borst)ontstekingen. En de laatste jaren staat kool heel hoog op de lijst van super foods, dé modeterm voor natuurlijke voedingsmiddelen die een buitengewoon hoge concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. (In New York staan ze tegenwoordig in de rij bij hippe sappenbarren waar ze boerenkoolsap schenken.)

Kool zit dan ook stampvol vitamines. C, K, het bevat vrijwel elke B-variant en sporen van A en E. Verder zitten er allerhande mineralen in, zoals ijzer, kalium en magnesium. Een heleboel vezels. En nog allemaal andere stoffen die super goed voor je zijn. Wie regelmatig kool eet, verkleint de kans op hart- en vaatziektes. Hartaanvallen komen minder vaak voor bij kooleters. Mensen met klachten aan hun luchtwegen hebben baat bij kool. En kool zou zelfs bescherming tegen kanker kunnen bieden. Naast inwendig doet kool ook uitwendig een hoop goeds voor je. Er is geen beter middel bij kneuzingen. Koolbladeren op je hoofd vermindert hoofdpijn. En diezelfde bladeren zijn ook bijzonder heilzaam bij infecties, (jeukende) huidaandoeningen en ontstekingen.

Op moestuintjes.blogspot.nl staat een lange lijst kwalen en aandoeningen waar kool goed voor of tegen is (zoek op: kool). Ook op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/ (zoekterm: kool) vind je een overzicht van kooltoepassingen. En natuurlijk staat op internet ook een keur aan koolrecepten. Allemaal goed voor een lekkere en vooral gezonde winter.

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons ieder nummer een leuke tip voor zelfvoorzienender leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down To Earth 20 (dec 2013)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons