Als het op eten uit eigen tuin aankomt, zitten we niet in het makkelijkste seizoen. Maar de ‘doorgewinterde’ doe-het-zelver voedt zichzelf toch het hele jaar door met eigen oogst. En ja, dan staat er in de eerste en de laatste maanden van het jaar wat vaker kool op tafel. Want kolen groeien nou eenmaal lekker in de Hollandse grond, je kunt ze in het najaar oogsten en, als je het goed doet (aan de stronk!), de hele winter bewaren.
Gelukkig is veel kool eten minder saai dan het klinkt. Er zijn namelijk nogal wat soorten kool: boerenkool, witte kool, rode kool, bloemkool, spitskool, broccoli, spruitjes, koolrabi. En die kun je allemaal op 101 manieren klaarmaken. Hartstikke lekker.
Naast lekker en voedzaam, is kool ook nog eens extreem gezond. Sterker nog, het is een soort wondermiddel ter voorkoming of genezing van allerhande kwalen. Dat is geen nieuws. Hippocrates, arts in de Griekse oudheid, zag kool al als medicijn. De Romeinen noemden het de arts van de armen. Grootmoeders en kraamverpleegkundigen weten al jaren dat koolbladeren goed zijn tegen zwellingen en (borst)ontstekingen. En de laatste jaren staat kool heel hoog op de lijst van super foods, dé modeterm voor natuurlijke voedingsmiddelen die een buitengewoon hoge concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. (In New York staan ze tegenwoordig in de rij bij hippe sappenbarren waar ze boerenkoolsap schenken.)
Kool zit dan ook stampvol vitamines. C, K, het bevat vrijwel elke B-variant en sporen van A en E. Verder zitten er allerhande mineralen in, zoals ijzer, kalium en magnesium. Een heleboel vezels. En nog allemaal andere stoffen die super goed voor je zijn. Wie regelmatig kool eet, verkleint de kans op hart- en vaatziektes. Hartaanvallen komen minder vaak voor bij kooleters. Mensen met klachten aan hun luchtwegen hebben baat bij kool. En kool zou zelfs bescherming tegen kanker kunnen bieden. Naast inwendig doet kool ook uitwendig een hoop goeds voor je. Er is geen beter middel bij kneuzingen. Koolbladeren op je hoofd vermindert hoofdpijn. En diezelfde bladeren zijn ook bijzonder heilzaam bij infecties, (jeukende) huidaandoeningen en ontstekingen.
Op moestuintjes.blogspot.nl staat een lange lijst kwalen en aandoeningen waar kool goed voor of tegen is (zoek op: kool). Ook op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/ (zoekterm: kool) vind je een overzicht van kooltoepassingen. En natuurlijk staat op internet ook een keur aan koolrecepten. Allemaal goed voor een lekkere en vooral gezonde winter.
Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons ieder nummer een leuke tip voor zelfvoorzienender leven.
Geef een reactie