Gijs Voskes (23)
IsStudent toegepaste ethiek
Missie Geen overheidsgeld meer naar de fossiele industrie
Stop fossiele subsidies
In Nederland ontvangt de fossiele industrie meer dan 17 miljard euro aan subsidies en belastingvoordelen. Waanzin, vinden deze drie activisten, want daarmee werkt de overheid haar eigen klimaatdoelstellingen tegen. Jan-Willem van der Weij weigert hier nog langer aan mee te betalen en is daarom in belastingstaking gegaan. Gijs Voskes blijft met Extinction Rebellion net zolang de A12 blokkeren tot er een einde aan komt. En Laurie van der Burg doet bij Oil Change International onderzoek om deze geldstromen in binnen- en buitenland in beeld te brengen.
Stop fossiele subsidies: Jan-Willem van der Weij
Waarom heb je bezwaar gemaakt tegen je belastingaanslag?
“Toen ik voor het eerst over de belastingstaking hoorde, vond ik dat vrij heftig klinken. Maar ik realiseerde me al snel dat het een hele gerichte en concrete actie is: je maakt alleen bezwaar tegen de 5 procent van de overheidsuitgaven die naar de fossiele industrie gaat. In mijn bezwaarschrift heb ik gewezen op de wetenschappelijke consensus dat het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk omlaag moet.”
En? Is je bezwaar geaccepteerd?
“Ik ontving vrij snel een afwijzing. Daarin stond dat de Belastingwet niet voorziet in deze mogelijkheid. En dat daarover jurisprudentie uit de jaren 80 bestaat, toen veel mensen bezwaar maakten tegen de uitgaven aan defensie. Ik ben daarop in beroep gegaan, want zo’n formele afwijzing maakt bij mij iets los van: hé, wacht eens even. Ik heb toen een heel betoog geschreven waarin ik onder andere refereer aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Door de fossiele industrie te steunen ondermijnt de overheid het recht op leven en het recht op veiligheid.”
Je beroep is nog niet behandeld. Ga je ondertussen dit jaar opnieuw bezwaar maken?
“In principe wel, en ik hoop dat veel meer mensen dat doen. Het is best laagdrempelig, op de website staat precies hoe je het aan kan pakken. Voor mij is deze manier van actievoeren een mooie aanvulling op het meedoen aan demonstraties. Ik vind het leuk om hier helemaal in te duiken. En ik ben ook echt boos. Zelf probeer ik op allerlei manieren milieubewust te leven, en ondertussen frustreert de overheid die inspanningen. Ik wil mij daar niet bij neerleggen.”
Lourens zegt
Fossiele brandstof moet op zoveel mogelijk manieren worden tegengegaan in gebruik!
MAAR, besef wel dat onze hele maatschappij en welvaart nu voor 100% afhankelijk is van fossiele brandstof. Zonder bestaat geen windmolen, zonnepaneel of accu. Dus moet er een plan komen tot vervanging en afschalen i.p.v. verbieden.
Verbieden betekent armoede en armoede betekent milieu vervuiling.
Vele onderzoeken geven de relatie aan tussen schoner milieu en welvaart.
Meer welvaart is schoner milieu.
(Meer welvaart is niet meer vliegen enz.!!! Meer welvaart is betere kwaliteit van leven voor iedereen)
Dat is ook de reden dat er geen Extinction Rebellion bestaat in Afrika!
Problemen los je op met ideeën en goed nadenken, niet met loze kreten en een fanatieke schreeuwclub dat ook nog eens dubieuze financierders heeft. Oplossingen beginnen met elkaar spreken en niet uitsluiten en haten zoals de milieubewegingen nu doen.
Polarisatie lost niet op!