Jan-Willem van der Weij (62)
IsLerarenopleider Nederlands
Missie Burgers niet meer laten meebetalen aan fossiele industrie
Stop fossiele subsidies
In Nederland ontvangt de fossiele industrie meer dan 17 miljard euro aan subsidies en belastingvoordelen. Waanzin, vinden deze drie activisten, want daarmee werkt de overheid haar eigen klimaatdoelstellingen tegen. Jan-Willem van der Weij weigert hier nog langer aan mee te betalen en is daarom in belastingstaking gegaan. Gijs Voskes blijft met Extinction Rebellion net zolang de A12 blokkeren tot er een einde aan komt. En Laurie van der Burg doet bij Oil Change International onderzoek om deze geldstromen in binnen- en buitenland in beeld te brengen.
Stop fossiele subsidies: Gijs Voskes
Waarom voer je bij Extinction Rebellion actie tegen fossiele subsidies?
“Het is een no-brainer, toch? De regering ondermijnt met belastingkortingen voor de fossiele industrie de eigen klimaatdoelen – die sowieso al niet ambitieus genoeg zijn om desastreuze klimaatverandering te voorkomen. Je hoeft het verder niet eens te zijn met de meer radicale eisen van XR om dit belachelijk te vinden. Dat verklaart ook wel de hoge opkomst bij onze acties.”
Jullie blokkeren iedere maand de A12, net zolang tot de fossiele subsidies zijn afgeschaft. Hoe lang moeten jullie daar nog mee doorgaan, denk je?
“Ik hoop oprecht dat we niet nog een keer op dat koude asfalt hoeven te zitten. Maar de overheid wil ons blijkbaar liever in groten getale arresteren dan iets aan die subsidies doen. Ze zijn het al sinds 2009 zogenaamd aan het onderzoeken en berekenen. De klassieke dooddoener natuurlijk. Het is allang duidelijk dat het om minstens 17,5 miljard euro per jaar gaat.”
Het is niet niks, om een snelweg te blokkeren en het risico te lopen gearresteerd te worden. Waarom kies je zelf voor deze manier van actievoeren?
“Klimaatverandering geeft mij al van jongs af aan een onrustig en onheilspellend gevoel. Ik heb bij XR eerst van alles achter de schermen gedaan, zoals brieven schrijven en praten met politici. Maar hoe meer ik mij er mee bezig hield, hoe erger mijn klimaatangst werd. Daarbij vergeleken vond ik het idee van de wet overtreden opeens helemaal niet meer zo eng. Toen we in februari de tunnel uitliepen en daar omheen tweeduizend mensen stonden te joelen, allemaal mensen met dezelfde angsten en hetzelfde doel, was dat voor mij een ongelofelijk krachtige ervaring. Daar haal ik hoop en moed uit.”
Lourens zegt
Fossiele brandstof moet op zoveel mogelijk manieren worden tegengegaan in gebruik!
MAAR, besef wel dat onze hele maatschappij en welvaart nu voor 100% afhankelijk is van fossiele brandstof. Zonder bestaat geen windmolen, zonnepaneel of accu. Dus moet er een plan komen tot vervanging en afschalen i.p.v. verbieden.
Verbieden betekent armoede en armoede betekent milieu vervuiling.
Vele onderzoeken geven de relatie aan tussen schoner milieu en welvaart.
Meer welvaart is schoner milieu.
(Meer welvaart is niet meer vliegen enz.!!! Meer welvaart is betere kwaliteit van leven voor iedereen)
Dat is ook de reden dat er geen Extinction Rebellion bestaat in Afrika!
Problemen los je op met ideeën en goed nadenken, niet met loze kreten en een fanatieke schreeuwclub dat ook nog eens dubieuze financierders heeft. Oplossingen beginnen met elkaar spreken en niet uitsluiten en haten zoals de milieubewegingen nu doen.
Polarisatie lost niet op!