Reacties

 1. Van der Mueren Johannes zegt

  Wat mij in de eindeloze discussie rond plastic en ander afval mateloos irriteert, is dat niemand schijnt te weten dat op zo goed als alle produkten die we aankopen reeds een recyclagevergoeding betaald wordt. Na gebruik betalen we nog eens voor de recyclagezak, of we mogen onze lege PET flessen (de andere plastics NIET !?) naar het containerpark brengen .. “gratis” heet dat dan, maar in werkelijkheid is het “u krijgt er niks voor maar de recyclageparken verdienen eraan”. En uiteindelijk betalen we een derde keer voor het gerecycleerde produkt.
  De burger is de enige die moet betalen voor het aanbieden van grondstoffen i.p.v. ervoor betaald te worden.
  Zet dat euvel recht, zorg dat de burger een (financieel) voordeel heeft bij het recycleren. Dat is niet hetzelfde als het heffen van statiegeld.
  Even terugkomen op de recycleerbare plastics. De recyclagekwaliteit zou een stuk verbeteren indien op elk stuk plastic goed zichtbaar zou staan tot welke soort het behoort. Wat ook weer nooit aan bod komt in de media, is dat er in veruit de meeste gevallen al op de plastic staat gedrukt welk soort het is, namelijk heel kleintje in een recyclagedriehoekje. Types 1 (PET) en 2 (HDPE) behoren tot wat we als PMD mogen beschouwen, de rest moet nog steeds in de vuilnisbak (ofschoon ook niet-smeltbare plastics perfect herbruikt kunnen worden, al of niet down-cycled).
  Tot slot zou er veel meer aandacht moeten gaan naar het promoten/verplichten van het gebruik van volledig recycleerbare plastics door de voedingsindustrie. Vandaag gebruikt merk A PET voor haar pudding en merk B PP. Elke fabrikant doet maar wat, het is de eindgebruiker die met de rommel achterblijft.

  • Veerle Dezuttere zegt

   Heel interessante opmerkingen van dhr Van der Mueren. Er moet ook meer plastic-educatie komen op scholen en informatie gegeven worden op TV en sociale media. + Milieuvriendelijke verpakkingen verplichten is een must.
   En bovenal : gaan voor MINDER verpakkingen en 100% afbreekbare verpakking. Er is al veel mogelijk maar het is nog dur en wordt niet genoeg gestimuleerd.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.