Hans Geurts (52)
Ismelkveehouder
Missie eerlijke prijzen voor boeren wereldwijd
Samen tegen CETA
Een handelsverdrag oké, maar dan wel met oog voor mens, dier en milieu. En daar schort het nogal aan in CETA, vinden deze activisten. Freek Bersch leidt de campagne namens Milieudefensie, Hans Geurts springt in de bres voor boeren en Sujata Dey strijdt mee vanuit Canada.
Samen tegen CETA: Sujata Dey
Wat is er vanuit Canadees oogpunt slecht aan CETA?
“Wij hebben iets andere zorgen dan jullie. CETA zorgt er bijvoorbeeld voor dat Europese farmaceuten 2 jaar lang hun patent kunnen behouden. Dat maakt het voor Canada lastiger om een openbaar geneesmiddelenprogramma op te zetten. Daarnaast worden Canadese melk- en pluimveehouders momenteel met quota beschermd tegen lage prijzen. CETA vergemakkelijkt de import van goedkopere Europese zuivelproducten. De zorgen over het investeringshof ICS delen we met jullie. Canada is ’s werelds meest aangeklaagde land via ISDS, een soortgelijk systeem in andere handelsverdragen, zoals NAFTA. Met ICS vrezen we nog meer miljoenenclaims.”
Canada heeft in 2016 al voor CETA gestemd, wat doen jullie nu?
“Namens Council of Canadians ben ik in Brussel geweest en heb ik EU-lidstaten bezocht om te praten over de gevaren van CETA. Ik heb gemerkt dat de burgerbeweging in Europa veel breder en kritischer is dan in Canada. Mensen hebben zich goed ingelezen over CETA en het debat leeft in de meeste landen, van Nederland tot Hongarije. De vraag is alleen of er een land is dat uiteindelijk tegenstemt. Niemand wil de eerste zijn om het af te wijzen.”
Wordt er naar Canadezen geluisterd?
“Wat me opvalt, is dat veel Europeanen: ‘Een handelsverdrag met onze vrienden uit Canada, dat zal vast goed zijn’. Een handelsdeal met de VS, zoals TTIP, voelt een stuk controversiëler. Ik moet mensen ervan overtuigen dat dit niet zozeer gaat om een verdrag tussen twee bondgenoten, maar over ongelijkheid wereldwijd. Handelsverdragen moeten mens en milieu beschermen, maar helpen vooral multinationals om ten koste van alles en iedereen te groeien. We laten als burgers nu zien dat we zelf controle willen hebben over waar we met de wereld naartoe willen.”
Eijmert W. Kleijn zegt
Is dit niet een beetje ongenuanceerd automatisch trappen tegen alle grote bedrijven?
Dat is zo negatief. Als je bij wilt sturen OK, dat is wat anders..
Maar dan is de kop “Samen tegen Ceta” verkeerd.
Ook bij multinationals werken mensen zoals jij en ik.
Waarom zouden die niet voor rede vatbaar zijn.
Kortom, vertel hoe het beter kan, inplaats van lid te zijn van “de tegenpartij”
Eijmert W. Kleijn.