Sujata Dey (46)
Iscampagnemedewerker bij Council of Canadians
Missie ongelijkheid uitbannen
Samen tegen CETA
Een handelsverdrag oké, maar dan wel met oog voor mens, dier en milieu. En daar schort het nogal aan in CETA, vinden deze activisten. Freek Bersch leidt de campagne namens Milieudefensie, Hans Geurts springt in de bres voor boeren en Sujata Dey strijdt mee vanuit Canada.
Samen tegen CETA: Hans Geurts
In welk opzicht is CETA nadelig voor Nederlandse boeren?
“Een vrijhandelsakkoord als CETA zorgt voor oneerlijke concurrentie. In de EU moeten boeren – terecht – aan strenge eisen voldoen rondom milieu en dierenwelzijn, terwijl die standaarden in Canada een stuk lager liggen. Onze producten hebben daardoor een hogere kostprijs. Europees rundvlees kan door CETA te maken krijgen met concurrentie van goedkoop Canadees hormoonvlees dat onder slechte omstandigheden is geproduceerd.”
Hoe ben je betrokken geraakt bij de campagne tegen CETA?
“Ik voer al zo’n 20 jaar actie voor een beter landbouwbeleid met kostendekkende prijzen voor de boer. Eerst als bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, inmiddels als voorzitter van Platform Aarde Boer Consument. Een eerlijk beleid werd voorheen onmogelijk gemaakt door het doorgeslagen vrijhandelsbeleid van de WTO en nu door bilaterale handelsverdragen, zoals TTIP en CETA. Vrijhandelsverdragen belemmeren welwillende boeren. Niet alleen Nederlandse, maar boeren wereldwijd. Ik schaam me bijvoorbeeld dat Nederland melkpoeder dumpt in Afrika, terwijl boerenbedrijven daar zelf moeilijk van de grond komen. Landbouw hoort in mijn ogen niet thuis in een vrijhandelsverdrag, maar moet regionaal worden beschermd.”
Wat heb je gedaan om CETA tegen te houden?
“Met Platform ABC hebben we een paar jaar geleden een landbouwcoalitie opgericht, waar agrarische vakbonden, FNV Groen en Milieudefensie bij zijn aangesloten. Met deze coalitie hebben we in oktober 2019 een manifest tegen CETA overhandigd aan betrokken Kamerleden. Op persoonlijke titel schreef ik een brief aan politici om uit te leggen waarom CETA nadelig is. En samen met Jesse Klaver was ik te gast in het tv-programma Buitenhof. Daar stonden we nu eens niet tegenover, maar naast elkaar. Ook GroenLinks ziet nu dat CETA oneerlijk is voor de Nederlandse boeren.”
Eijmert W. Kleijn zegt
Is dit niet een beetje ongenuanceerd automatisch trappen tegen alle grote bedrijven?
Dat is zo negatief. Als je bij wilt sturen OK, dat is wat anders..
Maar dan is de kop “Samen tegen Ceta” verkeerd.
Ook bij multinationals werken mensen zoals jij en ik.
Waarom zouden die niet voor rede vatbaar zijn.
Kortom, vertel hoe het beter kan, inplaats van lid te zijn van “de tegenpartij”
Eijmert W. Kleijn.