Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Een waterkerscocktail als eerherstel voor de boerenkaas

Een waterkerscocktail als eerherstel voor de boerenkaas

Michiel Bussink | 25 mei 2015 |

Milner was volgens de ‘Nationale Kaastest’ van Natuur & Milieu ‘de meest duurzame en lekkere kaas’. Sneu, vindt Michiel Bussink. Want wie de smaak van boerenkaas niet heeft leren kennen, die laat een stukje levensgeluk links liggen.

Artizone 7463236446_8ecd6d68fc_o

Een moeizame relatie hebben milieu en lekker soms nog steeds. Bleek een tijdje geleden maar weer eens toen Milner als ‘lekkerste kaas van Nederland’ uit de bus kwam bij de ‘Nationale kaastest’, georganiseerd door Natuur & Milieu.

“Dat kan niet waar zijn”, dacht culinair journalist Karin Luiten toen ze de paginagrote advertenties las waarmee Milner haar eerste plaats uitventte. Ze haalde een groepje bekende culi-columnisten bij elkaar, die na een nieuwe blinde test – De Nieuwe Nationale Kaastest – concludeerde dat Milner de op een na vieste was: “Hardplastic, fabriekig, een 2”.

Wat is hier aan de hand? De Natuur & Milieu-jury was vooral samengesteld op basis van de smaak van de gewone Nederlander: niet vet, wel zout. Om dan op basis daarvan ‘de meest duurzame en lekkere kaas’ te promoten. Sneu. Want wie de intense, diverse, rijke, diepe, rijpe, complexe smaak van boerenkaas niet heeft leren kennen, die laat een stukje levensgeluk links liggen.

Jonge kaas is beter voor het milieu, vindt Natuur & Milieu, want daar is per kilo wel vijftien procent minder melk voor nodig dan voor oude. Treurig en het klopt niet. Wie één brokje Olde Remeker eet, die geniet véél langer na en kan met véél minder toe vanwege de intens beleefde voldaanheid, dan de achteloos weggeschaafde lagen Milner op boterham, waarbij je de niksige smaak compenseert met volume.

Plus: Milner-maker FrieslandCampina is de belangrijkste drijvende kracht achter de steeds intensievere en dús dier- en milieu-onvriendelijkere melkveehouderij. Daar ga je toch geen reclame voor zitten maken! Ten koste van de zelfkazende boeren die, dankzij hun verminderde afhankelijkheid van de industrie, makkelijker rekening kunnen houden met allerlei maatschappelijk belangrijks als natuur, landschap, milieu én smaak natuurlijk.

Overigens: ik mocht eens als prijswinnaar (‘bedenk een plan als minister van Voedsel’) op kosten van Natuur & Milieu bij Librije’s Zusje (twee sterren) eten. Dank, dank nog! Foei wat was dat lekker. Geen Milner te bekennen. Wel allerlei boerenkazen in de keuken van chef Jonnie Boer. Hier een recept van hem met geitenkaas, uit mijn compleet herziene (met heel veel mooie foto’s) boek Lekker Landschap.

Cocktail van waterkers en geitenkaas
50 gram verse geitenkaas
1 ei
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel room
1 flinke bos waterkers
2 deciliter bouillon
1 gram agar-agar
Maal de waterkers fijn met een keukenmachine of staafmixer. Verwarm de bouillon, los de agar-agar er in op en laat kort doorkoken. Haal van het vuur, roer er de gemalen waterkers door, doe het mengsel in vier (= aantal eters) cocktailglazen of kommetjes en laat opstijven. Splits het ei. Klop het eiwit stijf. Verwarm de geitenkaas met de olijfolie en de room lichtjes en roer er de eidooier doorheen. Spatel (dus niet roeren) het geitenkaasmengsel voorzichtig door het geklopte eiwit. En verdeel het vervolgens over de opgestijfde waterkers. Garneer eventueel met pinksterbloemen of in reepjes gesneden reepjes veldzuring. Serveer met bijvoorbeeld bruschetta.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: kaas

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

post_id is leeg:

Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons