Actievoerders van Friends of the Earth en Milieudefensie protesteerden vanmorgen bij de EICC-conferentie van de elektronica-industrie in Brussel. Ze willen fabrikanten wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de verwoesting die tinmijnbouw aanricht op het Indonesische eiland Bangka. Tin wordt vooral gebruikt als soldeer in elektronische apparaten.
Tablet- en laptopfabrikanten Hewlett Packard, Acer en Lenovo hebben Milieudefensie deze week laten weten vanaf nu ook verantwoordelijkheid te nemen voor de verwoesting die tinmijnbouw aanricht op het Indonesische eiland Bangka. Eerder zetten Philips en grote smartphonemerken zoals Apple en Samsung op aandringen van Milieudefensie en haar zusterorganisaties dezelfde stap. Veel fabrikanten negeren de problemen echter nog. Milieudefensie protesteert daarom deze week bij de EICC-conferentie van de elektronica-industrie in Brussel.
Bangka verwoest
De tinmijnbouw op de eilanden Bangka en Belitung in Indonesië is cruciaal voor de elektronica-industrie. Een derde van de wereldwijde tinvraag wordt opgegraven op deze eilanden. De verwoesting op en rond Bangka is groot: niet alleen ontstaat er door de afgravingen een onvruchtbaar maanlandschap, ook het zeeleven sterft door het baggeren naar tin. Vissers en boeren verliezen hierdoor hun land en visgronden en daarmee hun (enige) bron van inkomsten. Het tin in onze mobieltjes, tablets en laptops hebben grote gevolgen voor natuur en bewoners van Bangka Belitung.
Tinwinning verbeteren
Om de verwoesting van Bangka Belitung een halt toe te roepen, eisen Milieudefensie en haar Friends of the Earth zusterorganisaties in Groot Brittannië en Indonesië dat de grote elektronicamerken niet alleen eerlijk zijn over het gebruik van tin uit Bangka in hun laptops en tablets maar dat ze zich ook inspannen om de situatie daar te verbeteren. Milieudefensie is blij dat HP, Acer en Lenovo gehoor hebben gegeven aan die oproep. Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen van Milieudefensie: “Een mooi resultaat, het is belangrijk dat we nu ook Microsoft, Nintendo, Asus en Dell nog over de streep krijgen. Alleen als iedereen meedoet kunnen we Bangka redden.”
Oplossing
Milieudefensie werkt sinds 2012 samen met een groep elektronicabedrijven aan het verbeteren van de omstandigheden rond tinwinning. Als mijnbouwbedrijven zich aan de wet houden, afgravingen alleen in overleg met omwonenden opstarten en na afloop het gebied herstellen en herinrichten is de meeste schade te voorkomen. Het project met de elektronica-industrie wordt gecoördineerd door het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH).
Lees ook: Tinkoorts in Indonesië
Geef een reactie