Reacties

 1. “wetenschappers hebben berekend dat deze mijnen ons nog maar honderd tot vijfhonderd jaar van fosfaat kunnen voorzien” 500 jaar?
  Over 500 jaar zijn naar verwachting veel grondstoffen uitgeput.
  – Elders lezen we: “Tussen 2070 en 2110 zouden de momenteel bekende wereldvoorraden volledig uitgeput zijn”dus binnen 100 jaar.

 2. Beste Roland,
  Wat in het artikel staat, is gebaseerd op de zeer uiteenlopende schattingen van wetenschappers.
  Je haalt nu één bron aan, maar er zijn ook serieuze bronnen die spreken van enkele eeuwen. Er zijn veel onzekerheden: de werkelijke voorraad, de groei van de wereldbevolking en de ontwikkeling van de vraag naar fosfaat die daarbij hoort, maar ook de snelheid waarmee we gebruik kunnen imperken en hergebruik kunnen verhogen etc. Dat maakt een inschatting een beetje nattevingerwerk. Maar hoe dan ook raakt het op..

 3. Voorlopig wordt de vermindering van biodiversiteit in de kustgebieden aan een tekort fosfaatgehalte in zeewater toegeschreven. Helaas is het NIOZ hier niet duidelijk in. Persoonlijk blijf ik de schuldvraag ook aan de constante zandstorm onder water geven. Zandsuppleties geven natuur en milieu belasting.

  • Het probleem is inderdaad al langer bekend, het gaat nu om het zoeken naar de oplossing (daar gaat dit artikel ook vooral over). De oplossing die Tinkebel kiest (zich laten steriliseren) is op termijn in elk geval vrij effectief, maar misschien niet voor iedereen de meest gewenste 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *