De energiebedrijven GDF Suez en EON voelen er voorlopig niets voor om de CO2 uit de verbrandingsovens van hun nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte af te vangen en op te slaan in een gasveld op de Noordzee. De benodigde technologie – Carbon Capture and Storage, kortweg CCS – staat nog in de kinderschoenen. Subsidies van de Europese Commissie en het Rijk moesten de technologie een impuls geven, maar de energiebedrijven vinden CCS nog steeds te duur. Door de lage prijs van CO2 op het Europese emissiehandelssysteem is het goedkoper om uitstootrechten te kopen en de rook via de schoorstenen de lucht in te blazen.
De Europese Commissie belooft nieuwe subsidie, maar ook dit zal naar verwachting niet helpen. EON en GDF Suez vinden het financiële risico te groot en hebben een lange lijst met aanvullende eisen op tafel gelegd als het resterende bedrag op tafel komt. Zij stellen onder meer als voorwaarde dat de vergunningen voor de centrales onherroepelijk worden. Lastig omdat Greenpeace en Stichting Natuur & Milieu deze nog aanvechten bij de Raad van State.
Rotterdam is nu boos omdat volgens de gemeente door de energiebedrijven keiharde beloftes zijn gemaakt over CO2-afvang. De energiebedrijven spreken dat tegen. De stad vreest nu voor haar groene imago omdat het zich tot doel heeft gesteld om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2025 te halveren. Het CCS-project moet het leeuwendeel van de CO2-reductie voor zijn rekening nemen.
Geef een reactie