Down to Earth is benieuwd: wie zijn de groene kiezers nu precies? Het lijkt een diverse club te zijn, met mensen die stemmen op de Piratenpartij, de Libertarische Partij of D66. Met VVD-kiezers, veel GroenLinksers, en PvdD-kiezers. Met Artikel1-, Voor Nederland- en natuurlijk ook niet-stemmers. Deze en nog veel meer portretten van groene kiezers verschijnen tot aan de verkiezingen op downtoearthmagazine.nl.
Lukas Teijema
Stemt: LP (Libertarische Partij)
Waarom zie je jezelf als een groene kiezer?
Ik doe er van alles aan om mijn impact te verkleinen. Ik heb zonnepanelen op m’n dak, we eten minder vlees, zetten de verwarming uit zodra het kan. En als we ergens naartoe rijden voor hockey, probeer ik te zorgen dat we dat met zo min mogelijk auto’s doen. Bij dieren en natuur ligt mijn hart nog het meest; ik vind vooral die plekken belangrijk waar geen mensen wonen.
Hoe kom je bij de LP terecht?
Vroeger – dan heb ik het over 1994 – had je de Natuurwetpartij. Toen ik die tegenkwam, vond ik dat zij een hele interessante insteek hadden: een groep mensen die in harmonie met de natuur wilde leven. Die Natuurwetpartij bestaat niet meer, maar de anarchistische inslag sprak me aan. Anarchistisch in de zin van: wel regels, geen heersers. In tegenstelling tot wat je nu hebt: wel regels, maar ook heersers. Die inslag kwam ik ook tegen bij de Libertarische Partij. Zij staan voor individuele vrijheid, met zo min mogelijk overheid en verplichte belastingen.
Welke groene standpunten spreken je aan?
Ik denk dat de insteek van de Libertarische Partij heel veel mogelijkheden biedt voor natuur en milieu. De overheid respecteert eigendomsrechten nu niet en kan je onteigenen als ze ergens iets wil bouwen. Als je – zoals de LP wil – eigendom respecteert dan kun je alleen of samen een stuk natuur kopen dat nooit onteigend kan worden. Of: als je – zoals de LP voorstaat – minder belasting betaalt, kun je ook kiezen om een groter deel van je inkomen in natuur of milieu te steken: in zonnepanelen, een betere cv-ketel, of een aardwarmte-installatie. Maar je kunt ook andere mensen sponsoren.
Misschien vind je dat zulke dingen dankzij de overheid goed geregeld zijn. Maar als dat niet meer vanzelfsprekend is, als de overheid daar geen rol meer in speelt, ontstaat er een directe band tussen producent en afnemer. Als producenten het vertrouwen schaden, worden ze daarvoor direct bestraft: niemand koopt daar meer. Als je bovendien weinig toetredingsregels hebt, wordt het makkelijker om snel iets nieuws te beginnen, maar ook makkelijker om te stoppen.
Wat kan er groener?
Ik vind de LP soms wel erg naïef; ze denken dat dingen zichzelf wel zullen regelen, zonder wetten. Een bedrijf dat chemisch vervuilt, gaat zich niet zonder druk aan regels houden.
Waarom maakt jouw stem Nederland/de wereld een stukje groener?
Ik stem op de LP voor een samenleving waarin mensen samen zich inzetten voor een gezonde, groene, fijne leefomgeving. Een samenleving waarin mensen direct zelf kunnen handelen en veel sneller iets voor elkaar kunnen krijgen dan de overheid.
Geef een reactie