Het sluiten van kolencentrales is een hot item. In het kader van het Energieakkoord had minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) het er al over. Hoogleraren riepen ertoe op in een brief. Jan Vos van de PvdA volgde. Samsom en Klaver kwamen met de klimaatwet. Tot slot werd een motie van Stientje van Veldhoven, D66, om geleidelijk te sluiten, daadwerkelijk aangenomen. Wat vinden energiebedrijven met kolencentrales daar eigenlijk zelf van? Voor ‘Onder Vuur’ gaan we op zoek naar de andere kant van het verhaal. Deze keer belden we met Edwin Kotylak van E.on.
Wat vinden jullie van de plannen?
“Onder het Energieakkoord hebben we, net als Natuur en Milieu, onze handtekening gezet, dus die afspraken komen we na. De oude centrales moeten hoe dan ook dicht. Maar de oproep van de hoogleraren om direct alles te sluiten, vonden we absurd. Vos’ plan en Samsom en Klaver waren alweer wat realistischer en met de motie van Van Veldhoven kunnen we goed uit de voeten. Wij weten ook dat we uiteindelijk van kolen af moeten en willen dat in dialoog met politiek en milieuorganisaties doen. Waar we in verschillen is het tempo waarin we denken dat dat kan. We moeten uiteindelijk zien dat we hetzelfde doel hebben.”
Wat is dat doel?
“Het doel moet zijn: CO2-uitstoot terugbrengen, niet: kolencentrales sluiten. Van sommige milieuorganisaties vrees ik dat ook als een kolencentrale nauwelijks uitstoot heeft, dat ‘ie toch dicht zou moeten. Dat is kortzichtig. Dat zou, bijvoorbeeld, kunnen betekenen dat de fluctuatie in wind en zon opgevangen wordt met Duits bruinkool. Terwijl hier spiksplinternieuwe centrales staan die veel schoner kunnen zijn. Kolencentrales zijn bijvoorbeeld ook de enige centrales die geschikt zijn voor bijstook van biomassa, naast biomassacentrales. Biomassa is een belangrijke transitiebrandstof.”
Is biomassa niet ook problematisch?
“Dat hoeft niet. We horen vaak dat we het regenwoud opstoken. Dat is niet waar. We hebben intensief overleg met Stichting Natuur en Milieu en Greenpeace over biomassacriteria wat heeft geleid tot het convenant biomassa. Om de energietransitie te stimuleren wil je biomassa in je energiemix houden. Dan vindt er meer innovatie plaats voor oplossingen die geen beroep doen op fossiel.”
“Met de aangenomen motie krijgen we gelukkig voldoende tijd om onze ambities voor ‘schone kolen’ uit te voeren. Dat klinkt paradoxaal, ook wij ontkennen niet dat kolen de minst schone brandstof is, maar we denken dat het kan. Volgend jaar hopen we te beginnen met CO2-opslag ver onder de bodem van de Noordzee. We willen de uitdaging aangaan, en daar mag de overheid ons zeker op afrekenen.”
Geef een reactie