Die grootmoeders (en -vaders) van ons deden heel veel zelf. Gewoon, omdat het niet anders kon.
Hoe makkelijk het (soms) ook klinkt om van alles zelf te doen, wie zijn leven écht over de DoeHetZelf-boeg wil gooien ervaart toch vaak een drempel. Hoe hoog die drempel is, hangt van een hoop (praktische) zaken af. En van hoe je tegen dingen aankijkt. Dus ik dacht, laten we het hele DHZ-gebeuren eens door een andere bril bekijken. Wie weet werkt het drempelverlagend.
Meer DHZ-en om je te ontrekken aan de consumptiemaatschappij lijkt heel erg iets van nu. Maar DHZ-en is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome. En zo ver terug hoef je niet eens. Grootmoeders tijd is ver genoeg. Want die grootmoeders (en -vaders) van ons deden heel veel zelf. Gewoon, omdat het niet anders kon.
Koken en bakken, volgens de recepten van hun eigen (groot)moeders. Tuinieren, want wie een stukje grond had moestuinierde zijn eigen avondmaal bij elkaar. In die tuin stonden ook kruiden tegen allerhande ziektes en kwaaltjes, want hoe je die op een natuurlijk wijze kon bestrijden, wisten ze als geen ander. Dat gold ook voor het schoonhouden van het huis en het verwijderen van de meest hardnekkige vlekken. En voor handwerken, of het nou breien, haken, sokken stoppen of borduren was. Ze wisten bovendien dondersgoed hoe je zonder maaltijdvervangende repen en shakes wat kilo’s kon verliezen. En zelfs hoe je een beter figuur kon krijgen zonder botox, snij- of liftwerk. Kortom, wie wat meer wil DHZ-en hoeft alleen maar een voorbeeld te nemen aan zijn eigen grootmoeder.
Misschien met wat aanpassingen aan onze tijd. Want niet alle oma’s kookten de sterren van de hemel. Althans, niet naar de smaak van nu (ik herinner me tot pap gekookte paling en sufgesudderde andijvie). Maar ‘grootmoeders tijd’ is wel een goede houvast. Of zoals de Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan het zegt: “Eet niets wat uw opoe niet als voedsel zou herkennen.” Gaat het om iets anders dan eten, vraag jezelf dan af hoe je grootmoeder dat aangepakt of opgelost zou hebben. Of beter nog, vraag het aan je grootmoeder zelf. Al was het alleen maar om haar waardevolle kennis te behouden.
Helaas heb ik geen grootmoeder meer. En ik zal niet de enige zijn. Gelukkig is er internet, met ook heel wat grootmoeders’ wijsheden. Hier een paar suggesties:
Kooktips van grootmoeder op Smulweb.
Eten bewaren op Yunomi.
Oma weet raad voor afvallen (en nog veel meer).
Een beter figuur via Margriet.
Oma’s medicijntips.
Geef een reactie