Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Ode aan oma

Ode aan oma

Nienke Oosterbaan | 22 juni 2013 |

Die grootmoeders (en -vaders) van ons deden heel veel zelf. Gewoon, omdat het niet anders kon.

Hoe makkelijk het (soms) ook klinkt om van alles zelf te doen, wie zijn leven écht over de DoeHetZelf-boeg wil gooien ervaart toch vaak een drempel. Hoe hoog die drempel is, hangt van een hoop (praktische) zaken af. En van hoe je tegen dingen aankijkt. Dus ik dacht, laten we het hele DHZ-gebeuren eens door een andere bril bekijken. Wie weet werkt het drempelverlagend.

Meer DHZ-en om je te ontrekken aan de consumptiemaatschappij lijkt heel erg iets van nu. Maar DHZ-en is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome. En zo ver terug hoef je niet eens. Grootmoeders tijd is ver genoeg. Want die grootmoeders (en -vaders) van ons deden heel veel zelf. Gewoon, omdat het niet anders kon.

Koken en bakken, volgens de recepten van hun eigen (groot)moeders. Tuinieren, want wie een stukje grond had moestuinierde zijn eigen avondmaal bij elkaar. In die tuin stonden ook kruiden tegen allerhande ziektes en kwaaltjes, want hoe je die op een natuurlijk wijze kon bestrijden, wisten ze als geen ander. Dat gold ook voor het schoonhouden van het huis en het verwijderen van de meest hardnekkige vlekken. En voor handwerken, of het nou breien, haken, sokken stoppen of borduren was. Ze wisten bovendien dondersgoed hoe je zonder maaltijdvervangende repen en shakes wat kilo’s kon verliezen. En zelfs hoe je een beter figuur kon krijgen zonder botox, snij- of liftwerk. Kortom, wie wat meer wil DHZ-en hoeft alleen maar een voorbeeld te nemen aan zijn eigen grootmoeder.

Misschien met wat aanpassingen aan onze tijd. Want niet alle oma’s kookten de sterren van de hemel. Althans, niet naar de smaak van nu (ik herinner me tot pap gekookte paling en sufgesudderde andijvie). Maar ‘grootmoeders tijd’ is wel een goede houvast. Of zoals de Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan het zegt: “Eet niets wat uw opoe niet als voedsel zou herkennen.” Gaat het om iets anders dan eten, vraag jezelf dan af hoe je grootmoeder dat aangepakt of opgelost zou hebben. Of beter nog, vraag het aan je grootmoeder zelf. Al was het alleen maar om haar waardevolle kennis te behouden.

Helaas heb ik geen grootmoeder meer. En ik zal niet de enige zijn. Gelukkig is er internet, met ook heel wat grootmoeders’ wijsheden. Hier een paar suggesties:

Kooktips van grootmoeder op Smulweb.

Eten bewaren op Yunomi.

Schoonmaken.

Oma weet raad voor afvallen (en nog veel meer).

Een beter figuur via Margriet.

Oma’s medicijntips.

 

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons ieder nummer een leuke tip voor zelfvoorzienender leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 17 (jun 2013)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons