Rachel Heaton, 38 jaar
Indianenstam: Muckleshoot en een afstammeling van de Duwamish
Duizenden euro’s spendeerde Rachel Heaton als alleenstaande moeder aan het heen en weer reizen tussen haar woonplaats Seattle en het Standing Rock reservaat in North Dakota. Tussen augustus en december van vorig jaar reisde ze vier keer naar het protestkamp Sacred Stone Camp om ingezamelde voorraden af te leveren en de actievoerders te ondersteunen. En ze deed dat samen met haar dochters van elf en achttien. Ze hielpen in het kamp waar het nodig was. Op dat moment trad de politie al hard op tegen de actievoerders aan de frontlinie.
Heaton kreeg van het thuisfront in Seattle flinke kritiek op het feit dat ze haar dochters meenam naar zo’n onveilige omgeving. Zelf ervaart ze dat anders. “Natuurlijk was er de dagelijkse stress dat de politie elk moment het kamp kon binnenvallen, maar toch. Ik wilde mijn dochters gewoon meenemen. Ik wilde ze het onrecht laten zien dat ons werd aangedaan. Onrecht waar wij indianen al ons hele leven mee te maken hebben. Dat kan en wil ik niet voor ze geheim houden, en dat willen ze zelf ook niet. Elke keer als we weer in Seattle waren, kregen we heimwee naar het kamp. Mijn jongste vroeg dan regelmatig wanneer we weer terug gingen. Dat maakt me trots als moeder. Ik doe dit voor hen, en voor onze jeugd. Zij hebben de toekomst.”
Mazaska Talks
Ook buiten de protestkampen was er genoeg werk te doen. Toen Heaton ontdekte dat haar eigen Seattle via de bank Wells Fargo in de Dakota Access Pipeline had geïnvesteerd, richtte ze de organisatie Mazaska Talks (money talks) op. De bedoeling is om investeerders en banken hun financiële banden met olieprojecten te laten verbreken. Vanuit Mazaska Talks werden vreedzame acties gehouden waarbij altijd de link met Standing Rock werd gelegd. “Als de politie weer eens met waterkanonnen actievoerders uiteen probeerde te drijven terwijl het tien graden onder nul was, gebruikten we dat in onze campagnes: wil je dit op je geweten hebben?” Dankzij Mazaska Talks trok Seattle drie miljard dollar terug uit Wells Fargo. Geïnspireerd door dit voorbeeld hebben steden als New York City, Minneapolis, Los Angeles, Denver, Portland en San Francisco inmiddels in totaal tien miljard dollar uit olieprojecten teruggetrokken. “Natuurlijk is dit een overwinning, maar tegelijkertijd realiseren we ons dat dit slechts een druppel op een gloeiende plaat is. De strijd is nog lang niet voorbij.”
S. Faber zegt
Het is een gevecht als David tegen Goliath maar uiteindelijk zal het recht toch zegenvieren na een eindeloze tijd van geduldig volharden, SUCSES. M.Anna.