Nataannii Means, 26 jaar
Indianenstam: Oglala Lakota, Omaha, Navajo Sioux
Het was augustus 2016 toen hiphop-artiest Nataanii Means hoorde dat de eerste bulldozers bij het Standing Rock Sioux reservaat waren aangekomen. Hij zat middenin een optreden voor een benefietconcert, elders in het land. Nog diezelfde avond stapten hij en zijn vrienden in de auto en reden in colonne naar North Dakota. Daar kwamen ze ’s ochtends rond een uur of zes aan bij het protestkamp Sacred Stone Camp. Een van de eerste dingen die hij zag, was hoe zijn oudere broer, die daar op dat moment al aan het demonstreren was, werd gearresteerd. Maar dat schrok Means niet af. “Ik kwam naar Sacred Stone Camp en was bereid te sterven.”
Vrijheidsstrijder
Het actievoeren zit Nataannii Means in het bloed. Zijn vader is Russell Means, een bekend Indiaans acteur, activist en één van de leiders van de activistenorganisatie American Indian Movement. Naast hiphop-artiest en filmmaker is Nataanii Means zijn hele leven al, zoals hij het zelf omschrijft, vrijheidsstrijder. “Als onderdrukte, inheemse bevolkingsgroep strijden we voor onze vrijheid en gelijkheid. Eigenlijk vechten we voor ons bestaansrecht en voor onze kinderen, die de toekomst hebben.” En daarom vechten ze ook voor de Aarde. “Wij mensen denken dat we alles wat Moeder Aarde geeft zomaar zonder enige consequenties kunnen opeisen. Door ons handelen zijn dier- en plantensoorten uitgestorven, we hebben de aarde uitgeput en ziek gemaakt. Dat kunnen we een halt toeroepen.” Het is zijn plicht, zegt Means, te strijden tegen een olieleiding die niet alleen de grond en het water verziekt, maar ook zijn volk.
Zelf werd Means in oktober gearresteerd. “We deinzen niet terug voor de politie en als zij ons willen arresteren terwijl wij vreedzaam demonstreren, dan doen ze dat maar”, zegt Means. “Er gebeurt iets met je als de politie vreedzame acties probeert te stoppen met geweld. Als er honden op demonstrerende vrouwen worden afgestuurd, als er met rubberen kogels op je volk wordt geschoten. Terwijl je in je recht staat en vecht voor behoud van je eigen land.” Dat onrecht zorgde ervoor dat hij een enorme verbondenheid met zijn volk en land voelde. “Ik heb daar alles voor over. Ook mijn leven.”
[…] NODAPL: Nataannii Means was bereid te sterven […]