Reacties

 1. Liesbeth Cave zegt

  Beste down to eath

  Ik heb jullie stuk gelezen over vleermuizen. Jochem Kúhne geeft tips die niet correct zijn. Tuintjes met plekken voor bijen zijn voor vleermuizen niet relevant. Vleermuiskasten worden alleen door toevallig passerende mannetjes gebruikt, maar niet of nauwelijks door vrouwtjes met jongen. Vleermuizen hebben (oude) bomen nodig met insecten of hoogopgaande klimop en water. Wilgen zijn uitstekende bomen voor vleermuizen. De zoogdiervereniging heeft een folder gemaakt voor natuurinclusief bouwen. Ten eerste: vleermuizen zijn een soort pelgrims. Voor kolonies hebben ze andere plekken nodig dan om te overwinteren. In huizen gaat het om stootvoegen die open gelaten worden, om een ruimte van 1 tot 2 cm. in de spouw. Ook niet gebruikte schoorstenen zijn uitstekend om te bouwen tot vleermuisverblijf

  • Jochem Kühnen zegt

   Beste Liesbeth,

   Tuintjes met plekken voor (solitaire) bijen zijn zeker wel relevant voor vleermuizen. Er maken namelijk ook tal van andere insecten gebruik van waaronder ook soorten die ’s nachts vliegen en gegeten worden door vleermuizen (denk bijv. aan micro-nachtvlinders, wantsen en kevertjes).
   Waar vleermuiskasten door vleermuizen voor worden gebruikt is sterk afhankelijk van het type kast en de soort vleermuis. In grote kasten met meerdere compartimenten kunnen zeker wel broedkolonies ontstaan. Ook is het van de soort afhankelijk of er oude bomen nodig zijn. Voor sommige soorten zeker wel, voor andere niet of nauwelijks.
   Tot slot is mijn naam niet Jochem Kúhne maar Jochem Kühnen. 🙂

 2. Vincent zegt

  De gierzwaluw is een zeer bijzondere vogel, die ik bij toeval onder mijn pannen zag vliegen. Ik heb twee extra kasten opgehangen….al twee jaar verder maar nog niet bewoond. Het geeft maar aan hoe kwetsbaar deze vogel is omdat ze niet snel een andere nestplaats kunnen vinden….daarom heb ik via mijn werk ook in nieuwbouwcomplexen nestkasten voor deze vogel laten opnemen. Het is een kwestie van tijd hoop ik, het is nu verder aan de gierzwaluwen. Top Jochem! Voor al die inzet voor de dieren die zo afhankelijk zijn van onze gebouwen.

  • Jochem Kühnen zegt

   Goed bezig Vincent met het laten realiseren van nestkasten in nieuwbouwcomplexen! Daar houd ik me ook mee bezig en in Nijmegen is dat op diverse plaatsen al zeer succesvol geweest.
   Inderdaad hebben Gierzwaluwen er nogal moeite mee over te stappen naar een nieuwe nestlocatie. Ik heb bijvoorbeeld sterk de indruk dat er bij mij méér zijn komen nestelen nadat er in de buurt is gerenoveerd, ook al zijn daarbij ter compensatie nestkasten geplaatst.
   Vriendelijke groeten, Jochem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.