Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Multifunctionele kip

Multifunctionele kip

Nienke Oosterbaan | 16 juni 2011 |

Wat je zelfvoorzienende leven nóg makkelijker maakt, is een setje kippen in de tuin. Niet al te veeleisende beesten.

Nu de zomer zo lekker zijn best doet, wordt het steeds leuker om zelfvoorzienend te zijn. Aan je huis verwarmen of verlichten hoef je nauwelijks tijd te besteden. En in de tuin groeit alles dat het een lieve lust is, dus iets te eten produceren is een makkie. Wat je zelfvoorzienende leven nóg makkelijker maakt, is een setje kippen in de tuin. Niet al te veeleisende beesten. Met een paar vierkante meters en een zelfgetimmerd hok waar ze op stok kunnen, zijn ze dik tevreden.

Eieren

Naast een continue eileverancier – een biologische kip legt zo’n 275 eieren per jaar – zijn kippen ook bijzonder goede afvalverwerkers. In ruil voor wat basisvoer (granen), schillen en andere etensresten heb jij bijna elke dag een kakelvers eco eitje bij ‘t ontbijt. Er zijn slechtere deals. En eerlijk is eerlijk, een kippetje op zijn tijd is ook best lekker. Zeker als het beestje zijn hele leven vrolijk en vrij heeft rondgetokt.

Slachten

Als zelfvoorzienende ontkom je er alleen niet aan om dat vrolijke beestje eigenhandig te slachten. Volgens de wet mag dat gewoon thuis, mits je de nodige kennis van zaken hebt. Dus kijk de kunst eerst even af bij iemand die het vaker heeft gedaan. Ken je geen ervaren zelfslachter? Kijk dan op www.natuurlijkerleven.nl/koken. Of op Youtube, waar ook de nodige kippenslachtfilmpjes te vinden zijn. Al haalt dat het natuurlijk niet bij het echte werk.

Benieuwd naar wat je te wachten staat bij zo’n thuisslachting? Waarschuwing: alleen bedoeld voor mensen met een sterke maag!

Het begint allemaal met het vangen van de kip. Dat gaat het makkelijkst als het beest slapend op stok zit. Dat bespaart je een wilde achtervolging door eigen tuin. Eenmaal gevangen, moet de kip dood. Breek daarvoor de nekwervels (de kop er af hakken kan ook). Maak een snee in de halsslagaderen en laat het beest helemaal leegbloeden. Dompel de levensloze kip vervolgens in een bak heet water en pluk de veren eraf. Verwijder daarna de kop van de kale kip en maak een snee tussen de anus en de staart. Haal het beest van onder en boven leeg (nekwervels, ingewanden etc) en spoel de kip goed schoon met water. Klaar ben je. Het zal even slikken zijn, zo’n eerste thuisslachting. Maar echt, alles went.

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft ons elk nummer een leuke tip om zelfvoorzienend te leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 05 (jun 2011)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons