Wat je zelfvoorzienende leven nóg makkelijker maakt, is een setje kippen in de tuin. Niet al te veeleisende beesten.
Nu de zomer zo lekker zijn best doet, wordt het steeds leuker om zelfvoorzienend te zijn. Aan je huis verwarmen of verlichten hoef je nauwelijks tijd te besteden. En in de tuin groeit alles dat het een lieve lust is, dus iets te eten produceren is een makkie. Wat je zelfvoorzienende leven nóg makkelijker maakt, is een setje kippen in de tuin. Niet al te veeleisende beesten. Met een paar vierkante meters en een zelfgetimmerd hok waar ze op stok kunnen, zijn ze dik tevreden.
Eieren
Naast een continue eileverancier – een biologische kip legt zo’n 275 eieren per jaar – zijn kippen ook bijzonder goede afvalverwerkers. In ruil voor wat basisvoer (granen), schillen en andere etensresten heb jij bijna elke dag een kakelvers eco eitje bij ‘t ontbijt. Er zijn slechtere deals. En eerlijk is eerlijk, een kippetje op zijn tijd is ook best lekker. Zeker als het beestje zijn hele leven vrolijk en vrij heeft rondgetokt.
Slachten
Als zelfvoorzienende ontkom je er alleen niet aan om dat vrolijke beestje eigenhandig te slachten. Volgens de wet mag dat gewoon thuis, mits je de nodige kennis van zaken hebt. Dus kijk de kunst eerst even af bij iemand die het vaker heeft gedaan. Ken je geen ervaren zelfslachter? Kijk dan op www.natuurlijkerleven.nl/koken. Of op Youtube, waar ook de nodige kippenslachtfilmpjes te vinden zijn. Al haalt dat het natuurlijk niet bij het echte werk.
Benieuwd naar wat je te wachten staat bij zo’n thuisslachting? Waarschuwing: alleen bedoeld voor mensen met een sterke maag!
Het begint allemaal met het vangen van de kip. Dat gaat het makkelijkst als het beest slapend op stok zit. Dat bespaart je een wilde achtervolging door eigen tuin. Eenmaal gevangen, moet de kip dood. Breek daarvoor de nekwervels (de kop er af hakken kan ook). Maak een snee in de halsslagaderen en laat het beest helemaal leegbloeden. Dompel de levensloze kip vervolgens in een bak heet water en pluk de veren eraf. Verwijder daarna de kop van de kale kip en maak een snee tussen de anus en de staart. Haal het beest van onder en boven leeg (nekwervels, ingewanden etc) en spoel de kip goed schoon met water. Klaar ben je. Het zal even slikken zijn, zo’n eerste thuisslachting. Maar echt, alles went.
Geef een reactie