Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Lekker Wecken

Lekker Wecken

Nienke Oosterbaan | 17 februari 2014 |

In het vorige nummer stond hier dat bij de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal staan. Op zich niet erg, want er zijn tig soorten kool en daarmee valt enorm veel te variëren. Maar er zijn ook andere manieren om wat meer variatie op je winterbord aan te brengen. Fijn om te weten voor volgend jaar, als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt.

Lekker weckenWie in de winter wel eens wat anders wil eten dan kool, zal het voedsel dat in andere jaargetijden uit eigen tuin komt langer houdbaar moeten maken. Gewoon invriezen, zou je denken. Maar dat is geen serieuze optie. Een (grote) diepvries vreet stroom en die moet je als zelfvoorzienend mens allemaal zelf opwekken. Gelukkig is er een andere, eeuwenoude manier om voedsel lang houdbaar te maken: inmaken, ook wel wecken. Drogen, ontsappen en zouten kan ook, maar daarover een andere keer mee.

Wecken is een van oorsprong Franse uitvinding. Legerkok Nicolas Apert ontdekte dat gesteriliseerd voedsel in goed afgesloten potten na maanden nog prima te eten was. De goede Apert is allang niet meer onder ons. Maar het door hem ontdekte wecken gebeurt nog steeds. Gelukkig maar, want het heeft een hoop voordelen: het is niet moeilijk, dus iedereen kan het. Je bepaalt zelf wat en hoe je weckt – het kan in alcohol, azijn of water – en dus hoe gezond en gevarieerd je eet. Weckpotten zijn er in alle soorten en maten, dus je kunt zoveel tegelijk wecken als je wilt. Handig als bijvoorbeeld je appeloogst dit jaar extra groot uitvalt. En je kan het zo gek niet bedenken of het is te wecken: van fruit, groente, vlees en vis tot brood, cake en soep aan toe.

Wil je het proberen? Kijk dan eerst even op www.weckonline.eu. Dit is de site van de Belgische Claudia en Gerrit Lavrijsen, die een passie delen voor het inmaken en conserveren van voedsel. Hun site staat vol tips & tricks, benodigdheden, stappenplannen en steeds nieuwe recepten. Ze houden ook een weckblog bij. En ze hebben een eigen facebookpagina. Met zoveel support moet het goed komen!

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons ieder nummer een leuke tip voor zelfvoorzienender leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 21 (feb 2014)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Superkool

Als het op eten uit eigen tuin aankomt, zitten we niet in het makkelijkste seizoen. Maar de ‘doorgewinterde’ doe-het-zelver voedt zichzelf toch het hele jaar door met eigen oogst. En ja, dan staat er in de eerste en de laatste maanden van het jaar wat vaker kool op tafel.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons