In het vorige nummer stond hier dat bij de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal staan. Op zich niet erg, want er zijn tig soorten kool en daarmee valt enorm veel te variëren. Maar er zijn ook andere manieren om wat meer variatie op je winterbord aan te brengen. Fijn om te weten voor volgend jaar, als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt.
Wie in de winter wel eens wat anders wil eten dan kool, zal het voedsel dat in andere jaargetijden uit eigen tuin komt langer houdbaar moeten maken. Gewoon invriezen, zou je denken. Maar dat is geen serieuze optie. Een (grote) diepvries vreet stroom en die moet je als zelfvoorzienend mens allemaal zelf opwekken. Gelukkig is er een andere, eeuwenoude manier om voedsel lang houdbaar te maken: inmaken, ook wel wecken. Drogen, ontsappen en zouten kan ook, maar daarover een andere keer mee.
Wecken is een van oorsprong Franse uitvinding. Legerkok Nicolas Apert ontdekte dat gesteriliseerd voedsel in goed afgesloten potten na maanden nog prima te eten was. De goede Apert is allang niet meer onder ons. Maar het door hem ontdekte wecken gebeurt nog steeds. Gelukkig maar, want het heeft een hoop voordelen: het is niet moeilijk, dus iedereen kan het. Je bepaalt zelf wat en hoe je weckt – het kan in alcohol, azijn of water – en dus hoe gezond en gevarieerd je eet. Weckpotten zijn er in alle soorten en maten, dus je kunt zoveel tegelijk wecken als je wilt. Handig als bijvoorbeeld je appeloogst dit jaar extra groot uitvalt. En je kan het zo gek niet bedenken of het is te wecken: van fruit, groente, vlees en vis tot brood, cake en soep aan toe.
Wil je het proberen? Kijk dan eerst even op www.weckonline.eu. Dit is de site van de Belgische Claudia en Gerrit Lavrijsen, die een passie delen voor het inmaken en conserveren van voedsel. Hun site staat vol tips & tricks, benodigdheden, stappenplannen en steeds nieuwe recepten. Ze houden ook een weckblog bij. En ze hebben een eigen facebookpagina. Met zoveel support moet het goed komen!
Geef een reactie