Greenpeace en Natuur & Milieu overwegen naar de rechter te stappen om de kolencentrale van RWE Essent in de Eemshaven voorlopig stil te laten leggen. Ook de Partij voor de Dieren verwacht dat de centrale wordt stopgezet.
De Raad van State oordeelde vandaag in een tussenuitspraak dat wederom onvoldoende is bewezen dat de natuur niet wordt aangetast door de centrale van RWE Essent. De provincie krijgt 26 weken de tijd om de gebreken in de natuurvergunning te herstellen.
De weerstand tegen de kolencentrale is groot. Er werden ruim zesduizend bezwaarschriften van verschillende natuurbeschermingsorganisaties en burgers bij de provincie bezorgd. Een deel hiervan is door de Raad van State in het gelijk gesteld.
Kwetsbaar natuurgebied
Een kolencentrale op de rand van een bijzonder en kwetsbaar natuurgebied als het Werelderfgoed de Waddenzee botst al snel met de natuurwaarden van het gebied”, legt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu uit. “Daar waarschuwen de milieuorganisaties al sinds 2008 voor. De uitspraak van vandaag zou dan ook geen verrassing voor RWE Essent en de provincie Groningen mogen zijn. Met name de uitstoot van stikstof en kwik is een groot probleem voor de Waddenzee. Het is terecht dat de provincie haar huiswerk opnieuw moet doen, maar een half jaar is daarvoor wel erg lang”, stelt Wagenaar. Daarom vinden de milieuorganisaties dat de centrale zo snel mogelijk moet worden stilgelegd tot er een nieuw besluit van de provincie ligt.
Stilleggen
In augustus 2011 vernietigde de Raad van State een eerdere natuurvergunning voor de kolencentrale. RWE Essent vroeg daarop een nieuwe vergunning aan bij de Provincie Groningen, maar bouwde de kolencentrale in de Eemshaven ondertussen rustig af. Deze staat nu ‘proef’ te draaien.
“De centrale is nog niet volledig operationeel, maar hij draait”, zegt Willem Wiskerke van Greenpeace. “En dat is vreemd. Ook al is de centrale nog niet volledig in gebruik, de uitstoot van CO2, stikstof en kwik vindt nu al plaats. RWE Essent belast daarmee kwetsbare natuur en het milieu, terwijl de Raad van State vandaag opnieuw vaststelt dat de onderbouwing van de vergunning nog steeds niet deugt. Daarom vinden wij dat de centrale moet worden stilgelegd. Het is immers maar de vraag of RWE Essent aan de voorwaarden voor natuurbescherming kan voldoen, want de uitstoot van schadelijke stoffen uit de centrale is in strijd met de Natuurbeschermingswet.”
De milieuorganisaties overwegen om nu een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter om de centrale stil te leggen tot er een nieuw besluit van de provincie ligt.
Klimaat
Opvallend is dat de milieuorganisaties niet zeggen dat het beter zou zijn als de kolencentrale helemaal nooit gaat draaien. De Partij voor de Dieren is op dit punt meer uitgesproken. “Een zeer vervuilende kolencentrale neerzetten aan de rand van een kwetsbaar en onvervangbaar natuurgebied was van meet af aan een slecht idee”, zegt Statenlid Anja Hazekamp van de PvdD. “Bovendien is het code oranje voor het klimaat, en dus voor de mensheid. Europa is één van de hoofdveroorzakers van klimaatverandering, en Nederland doet met de bouw van deze centrale daar nog een grote schep bovenop. Een centrale in gebruik nemen die jaarlijks enorme hoeveelheden broeikasgassen uitstoot en mensen vroegtijdig doet sterven staat haaks op de weg die we moeten inslaan in de richting van duurzame energie. We moeten snel afkicken van onze fossiele brandstofverslaving en met alle mogelijke middelen inzetten op energie uit zon, wind, water en aarde, zodat gebruik van eindige grondstoffen overbodig wordt en kolen-, gas- en kerncentrales kunnen sluiten.”
Volgens Hazekamp is energieopwekking uit steenkool niet van deze tijd. “In plaats van blijven zoeken naar manieren om de centrale toch in bedrijf te kunnen nemen verwachten wij dat de stekker nu definitief uit de centrale wordt getrokken.”
Eerder deze week bracht het klimaatpanel IPCC een alarmerend rapport uit. Er moeten zeer drastische maatregelen genomen worden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om de temperatuurstijging tot 2°C te beperken. Eén van de belangrijkste opgaven is het snel terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. In Europa stijgt de energieopwekking uit kolen echter nog steeds. Door de luchtvervuiling van Europese kolencentrales sterven er jaarlijks 22 duizend mensen vroegtijdig.
roland zegt
@: “Opvallend is dat de milieuorganisaties niet zeggen dat het beter zou zijn als de kolencentrale helemaal nooit gaat draaien.”
– Zo opvallend is dat niet, immers dezelfde milieuorganisaties hebben ingestemd met het schrappen van de kolenheffing.
Dat wekt de indruk dat kolengebruik bevorderd wordt.
Over kwiklozing stelt de Raad van State:
“niet is gebleken of terecht geen rekening is gehouden met cumulatie van andere kwikbronnen”
– Niet de omvang van de lozing zelf wordt afgewezen, doch de mogelijke gevolgen samen met andere lozingen.
Dat maakt de inwilliging van stillegging erg onwaarschijnlijk.