Reacties

  1. d.kroon zegt

    Als je de wereldbol bekijk zie je een grote gele streep van West Afrika tot aan China. Dit is een grote woestijn gordel. Die zouden we vol kunnen planten met bomen en daarmee heel veel CO2 uit de atmosfeer halen. Waarom zijn we daar al niet jaren geleden mee begonnen?
    Veel mensen veroorzaken veel CO2. Dus minder mensen maakt het probleem gemakkelijker. In Pakistan en Bangladesh is de bevolking de afgelopen jaren verviervoudigd!

  2. Bert Amesz zegt

    De zin in de kop “Dit mechanisme voorspelt nog veel meer opwarming dan waar we vanuit gingen” is pertinent onjuist. De traagheid van het klimaatsysteem is een bekend fenomeen en is als zodanig meegenomen in de projecties van IPCC. Niks nieuws onder de zon. Bangmakerij?

  3. Carla zegt

    Dit fenomeen is niet in alle berekeningen meegenomen. Ik denk dat de tijd is aangebroken voor daadkrachtige maatregelen. Het heeft geen zin te praten over bangmakerij. Wel over hoe gaan we verder. Hebben we iets over voor toekomstige generaties of niet.

  4. Piet van Noort zegt

    Een krachtiger CO² beleid is nodig. Vandaag hoorde je al een bericht dat één van de drie kolencentrales dicht moet om de doelstelling van Parijs te halen. Den Haag zou nog voorbeeldiger aan het werk moeten en bv. de kustverdediging, waarbij jaarlijks 150.000 ton CO² geproduceerd wordt aanpakken. Met hier en daar een strekdam of zee jachthaven kan dit zomaar gehalveerd worden. Ook voor het stoken van houtkachels zouden strenge regels moeten worden opgesteld. Een goed voorbeeld is hier essentieel !

  5. ed zegt

    Zolang er landijs is wat afsmelt en in de oceaan komt zal de atmosfeer redelijk minder warm zijn in de noordelijke (Groenland) en zuidelijk (Antarctica) gebieden, hier zal gemiddeld vaker lage luchtdrukken ontstaan. Voor de noordelijke oceaan zal dan langs de noordelijk Europese kust landen in het voorjaar en begin zomer vaker de wind uit noordelijke stroming bestaan en dus zal het daar juist voor meer afkoeling zorgen, Dit is schijn afkoeling , omdat globaal de opwarming iedere jaar nieuwe aan records zullen registreren ten opzichte van het jaar ervoor.
    Hoe kan dat de noordelijk luchtstroming langs de noordelijke kustlanden koeler is?
    Neem een glas water, doe er een paar ijsblokken in en dat glas water koelt tijdelijk af tot er geen ijs meer in zit daarna zal het water weer opwarmen, blaas over het glas water dat door ijs is afgekoeld, dan voel met je hand achter het glas ook de afkoeling.
    Het gesmolten ijs op Groenland bestaat uit zoet water en dat is lichter dan zout water, hierdoor blijft het ijskoude zoete smelt water over de oceaan verspreiden, en dat gaat de laatste jaren steeds sneller, en daardoor meerdere lage luchtdrukken genereren op die oceaan nabij IJsland waardoor we hier in het voorjaar en begin van de zomer vaker last hebben van de koude noordelijke luchtstroming. Dit is een tijdelijke fenomeen! Als Groenland grotendeels is gesmolten dan zal de opwarming aan de noordelijke Europese kust landen zeer sterk gaan toenemen, maar dan ook globaal nog hogere opwarming omdat de oceaan onvoldoende afkoeling krijg van jaargetijden smelt water van de Noordpool oceaan.
    Hierdoor en mede door ook het vrijkomen van Methaan zal de Aarde veel warmer worden dan huidige voorspelling 2 a 3 graden.
    1 Door stijging van zeewater zal grotendeels de lagere kust landen overstromen.
    2 Het zeewater te warm worden, zal algen overheersen en uitstervingen in zee / oceanen massaal zijn.
    3 Zal er minder zuurstof in onze atmosfeer komen, hierdoor meer CO2 en Methaan de overhand nemen.
    4 Door grotere temperatuur verschillen in de atmosfeer met name laag aan de grond warmer en hoger in de lucht kouder, zal de regenslag ook zwaarder zijn / toenemen, met als resultaat overstromingen tijdens regen aan de orde blijven.
    5 Door deze grotere temperatuur verschillen zal tornado’s heel snel kunnen ontstaan vooral in gebieden waar vroeger zelden tornado’s voorkwamen.

  6. H. J. Meilink zegt

    Laatst hoorde ik dat de CO2 uitstoot ten gevolge van menselijk toedoen voor een deel wordt afgevangen door de bomen en planten. Zij groeien extra snel door de verhoogde CO2-concentratie in de lucht. Maar dat extra groeien van planten en bomen heeft zijn grens. En wanneer die grens bereikt is zal al onze uitgestoten CO2 in de atmosfeer blijven waardoor de opwarming veel sneller zal gaan dan in het huidige tempo. Wordt dit fenomeen al voldoende in de klimaatmodellen meegenomen? Zo niet, dan staat ons nog meer te wachten dan we nu al denken!!

Trackbacks

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.