Wadner van den Heuvel (25)
IsStudent bestuurskunde aan Hogeschool Saxion in Deventer
Missie Organisaties en systemen duurzamer maken
Klimaatkenners
Eigenlijk zou in iedere studie aandacht besteed moeten worden aan het klimaat, vinden deze studenten. Zeker bij geneeskunde, want het klimaat en onze gezondheid beïnvloeden elkaar wederzijds, volgens Jip van Trommel. Maar vergeet ook de bedrijfsvoering van de opleidingsinstituten niet, zegt bestuurskundestudent Wadner van den Heuvel. En student technische natuurkunde Jen Jacobs protesteert tegen de samenwerking van de TU Delft met fossiele bedrijven.
Klimaatkenners: Jip van Trommel
Waar staat de term planetary health voor?
“Het gaat over de relatie tussen de gezondheid van de planeet en die van de mens. Het wordt bijvoorbeeld steeds duidelijker wat het voor onze gezondheid betekent dat het warmer wordt. Niet voor niets heeft de Wereldgezondheidsorganisatie gezegd dat klimaatverandering deze eeuw de grootste bedreiging voor de menselijke gezondheid is.”
En andersom, hoe beïnvloedt de gezondheid van mensen die van de planeet?
“De zorg is een ontzettend vervuilende sector – de uitstoot is zelfs groter dan die van de luchtvaart. Operaties leiden tot enorme hoeveelheden afval, ziekenhuizen gebruiken heel veel energie. Maar ook de productie en het gebruik van medicijnen hebben een groot aandeel. Veel mensen met astma of COPD gebruiken bijvoorbeeld puffers. Daarin zit een heel sterk broeikasgas. Door broeikasgassen wordt de luchtkwaliteit slechter en hebben steeds meer mensen die puffers nodig. Er bestaat ook een alternatief met poeder, dat zou vaker voorgeschreven moeten worden. Nu wordt in de zorg alleen gekeken naar effectiviteit, veiligheid en kosten. Ik vind dat de impact op milieu en klimaat ook een afweging moet worden.”
Binnen je opleiding was daar geen aandacht voor, dus ben je het zelf gaan organiseren?
“Ik heb me aangesloten bij een landelijk netwerk, de CO2-assistent. We zijn extra lessen gaan organiseren die studenten ’s avonds kunnen volgen en we overleggen met de universiteit hoe planetary health een structureel onderdeel van het curriculum kan worden. Dat ging eerst moeizaam, maar nu steeds beter: inmiddels is het zelfs een apart vak geworden. Ik ben nu weliswaar afgestudeerd, maar ik wil hier zeker mee verder. Eerst kijken in welke rol ik de meeste impact kan hebben.”
Geef een reactie