Ruimteschip met eindige voorraden
Toen André Kuipers vanuit de ruimte op de aarde neerkeek, realiseerde hij zich dat we met zijn allen op een ruimteschip met beperkte (dus eindige) voorraden zitten. In de zesdelige documentaireserie Ruimteschip Aarde probeert hij dit diepe inzicht over te brengen op de kijker. Tijdens zijn ontdekkingsreis door Nederland laat hij zien dat wij onderdeel zijn van de natuur en alles in ons ecosysteem met elkaar samenhangt. De mensheid heeft de natuurlijke balans enorm verstoord, maar tegelijkertijd proberen overal in Nederland mensen die balans te herstellen. Kuipers maakt dankbaar gebruik van bijzondere ruimte-, satelliet- en natuurbeelden en van de kennis van onder andere boswachter Tim Hogenbosch en antropoloog Roanne van Voorst.
Ruimteschip Aarde, vanaf 15 februari om 20.30 uur op NPO 1.
Duurzame gedragsverandering?
In 2023 is VPRO Tegenlicht minder vaak op televisie: niet twee maar slechts één keer per maand. Met een podcast, artikelen en video’s op de site, social media en YouTube verplaatst het zwaartepunt zich naar online. Vanaf eind februari verkennen de makers de toekomst van ons duurzame gedrag. De energiecrisis heeft onverwacht geleid tot nieuwe samenwerkingsvormen en sociale innovatie: van energiecoöperaties tot de FIXbrigade en een winkelier die 76 duizend euro van zijn dorpsgenoten krijgt als zijn winkel dreigt te sluiten. Mensen zoeken elkaar op om hun huis, winkel of buurt te verduurzamen. Naast portretten van inspirerende initiatieven onderzoekt Tegenlicht met gedragswetenschappers vragen als: hoe maken we deze initiatieven toekomstbestendig en welke rol kan de overheid hierin spelen?
VPRO Tegenlicht, op 23 februari om 20.30 uur op NPO 2 en via vpro.nl/tegenlicht.
Bodemleven
De makers van De Nieuwe Wildernis, waarin grote grazers werden ingezet voor het ‘rewilden’ van een natuurgebied, richten zich met Onder het Maaiveld op de bodem: rewilding op microniveau. Het fascinerende ondergrondse leven wordt prachtig in beeld gebracht, ook schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen die met het blote oog niet te zien zijn. Het is een fijne, hoopgevende film over boeren en wetenschappers die willen begrijpen hoe een vitale bodem kan bijdragen aan een leefbare, vruchtbare toekomst. Een stukje boerenland met een monocultuur van Engels raaigras wordt omgetoverd tot een gifvrije moestuin, een boer werkt met regeneratieve strokenlandbouw en ook voormalig Milieudefensie-campagneleider Wouter van Eck komt voorbij met zijn arbeidsarme voedselbos. Onder het Maaiveld is deel van een 3 jaar durend programma van onder andere IUCN NL. (Lees ook het interview met onderzoeker Casper Verwer in Down to Earth 74.)
Onder het Maaiveld, vanaf 2 maart in de bioscoop.
Geef een reactie