Regenwormdilemma
Sinds kort verzamelt de NPO al haar content (tv, radio, podcasts en artikelen) over klimaat en natuur op één website. De laatste tijd is er veel bijgekomen, want ieder jaar is er tijdens de Nationale Klimaatweek (begin november) ineens een overkill aan klimaatgerelateerde programma’s. Veel te veel om lineair te kijken, maar vaak wel de moeite waard. Een tip is Dorrestijn en het Regenworm Dilemma, waarin cabaretier Hans Dorrestijn in gesprek gaat met bekende en minder bekende mensen die op hun eigen manier bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen. Acteur en presentator Waldemar Torenstra woont bijvoorbeeld in de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa.
Dorrestijn en het Regenworm Dilemma en meer is hier te zien.
Grensverleggende wetenschappers
Ammodo Docs is een serie van zes gratis artistieke korte documentaires die de wereld bezien door de ogen van grensverleggende kunstenaars en wetenschappers. In Moving Mountains verzamelt berghydroloog Walter Immerzeel in de Himalaya gegevens om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Daarmee kunnen modellen worden verbeterd waarmee hij toekomstige ontwikkelingen in de watercyclus voorspelt. The Underground Astronaut volgt evolutionair bioloog Toby Kiers op haar missie om wereldwijde schimmelnetwerken in kaart te brengen en te begrijpen. Deze netwerken houden ons ecosysteem in leven door voedingsstoffen en koolstof uit te wisselen met bijna alle planten op aarde, maar niemand weet precies hoe ze werken.
Ammodo Docs, hier te bekijken.
Collectief eigendom
Filmmakerscollectief Amsterdam Alternative heeft een heel uitgebreide en fijne webdocu gemaakt over collectief eigendom (zonder winstoogmerk). Ook andere onderwerpen komen aan bod die aansluiten op hun strijd voor een samenleving die eerlijker en beter is voor iedereen. Denk aan woon- of energiecoöperaties, maar ook zorg, educatie, communicatie, de degrowth-beweging, regeneratie, het model van steward ownership en rechten van de natuur. Per onderwerp zijn er artikelen en video’s, soms hele uitgebreide interviews van meer dan een uur, zoals met twee bewoners van Ecodorp Boekel. Deze bundeling van verhalen en zoektochten is bedoeld als inspiratiedocument, onderzoek, handleiding en archief en zal voortdurend aangevuld worden.
Collectief eigendom, hier te zien.
Geef een reactie