Stikstof en Stilte
Wetenschapsprogramma De Kennis van Nu duikt op 3 juni in de chemie achter het stikstofprobleem. Sinds de hoogste bestuursrechter oordeelde dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met de Europese natuurwetgeving, vielen er bouwprojecten stil, moest de maximumsnelheid op snelwegen naar beneden en besloot de overheid boeren uit te kopen. Hoe kwam het zo ver en kan de wetenschap hierin helpen? Het programma bezoekt ook veehouders – vooral varkens en koeien lijken grote veroorzakers van stikstofuitstoot. Op 10 juni is stilte het thema. Wat betekent de door corona veroorzaakte stilte voor mens en natuur? Een rondgang in de wereld van geluidswetenschappers, sounddesigners en anderen die met geluid en stilte werken. Ook omwonenden van Schiphol worden bezocht.
De Kennis van Nu, 3 en 10 juni om 22.15 uur op NPO 2. Of via NPOstart.nl.
Fukushima
Het programma Na de klap reist af naar plekken waar rampen plaatsvonden die alle wereldmedia haalden. Hoe is het de lokale gemeenschap vergaan? 9 jaar na de zeebeving, tsunami en radioactieve ramp is Fukushima een spookstad. Minder dan 1000 mensen van de 20.000 bewoners zijn teruggekeerd. Er zijn geen scholen, ziekenhuizen of andere voorzieningen. Jonge gezinnen met kinderen blijven daarom weg. Presentator Tom Kleijn ontmoet in deze aflevering vooral bejaarde inwoners. Het leven is er eenzaam. Ze wantrouwen de overheid, er wordt volgens hen nog altijd informatie achtergehouden. Het woord ‘veilig’ wordt zorgvuldig vermeden. Ondertussen bezoeken toeristen dagelijks het rampgebied.
Na de klap, zondag 5 juli om 20.25 uur op NPO 2.
Michael Moore
In veel klimaatdiscussies klinkt de laatste tijd de dooddoener: “Zeker Planet of the Humans niet gezien?” Klimaatgekkies hebben ongelijk en links is ontmaskerd, is de boodschap die veel kijkers uit deze door Michael Moore geproduceerde documentaire hebben gehaald. Hierin probeert een gedesillusioneerde klimaatactivist (regisseur Jeff Gibbs, niet Michael Moore) de hernieuwbare energie belofte door te prikken. Klimaatverandering bestaat en moet bestreden worden, is zijn duidelijke boodschap (die veel kijkers blijkbaar toch is ontgaan). Alleen is de huidige strategie, inzetten op hernieuwbare energie, niet effectief. Helaas stikt de gratis film van de onjuistheden. Jammer, want er worden best relevante vragen gesteld. Is een fossielvrije wereld geen utopie, bijvoorbeeld. Lees op onze site waarom de film de plank misslaat en de klimaatbeweging schaadt.
Planet of the Humans is gratis te zien op planetofthehumans.com.
Geef een reactie